Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2023
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
5 Redenen om naar SAIL Amsterdam te gaan!

5 Redenen om naar SAIL Amsterdam te gaan!

Donderdag 6 augustus 2015

Je kunt geen watersport magazine openslaan, geen watersport website bezoeken of in jouw jachthaven een babbeltje maken of SAIL Amsterdam 2015 is het onderwerp waar het over gaat. Niet zo vreemd aangezien SAIL het GROOTSTE nautische evenement van Nederland is.... misschien zelfs wel het grootste bootjesevent ter wereld, maar dat weten we niet zeker. Hoe het ook zijn SAIL 2015 komt eraan, en snel ook 19 augustus start het om de 23ste aug. weer te sluiten.

 

Waarom je toch vooral naar SAIL Amsterdam moet? Wij geven je 5 redenen!

 

Je hebt dus slechts 5 dagen om naar SAIL te gaan. 5 Dagen.... stel dat je niet kunt op een van deze dagen dan moet je 5 hele jaren wachten. 5 Jaar zonder SAIL Amsterdam.... dat laat je niet gebeuren, dus pin een dag (of meerdere) vast in je agenda en GA. Dit evenement wil je, sterker nog MAG je, niet missen. Wij geven je 5 redenen waarom!

 

Reden 1: bootjes kijken!

 

Varen is leuk en bootjes kijken minstens zo leuk. Als watersporter is het altijd gaaf te zien waar de buurman/vrouw op vaart. Hoe hebben zij bepaalde zaken aan boord geregeld?! Altijd interessant. Nog interessanter wordt het wanneer de buurman/vrouw op een schip vaart dat niet echt alledaags is..... een Tallship bijvoorbeeld als de Kruzenshtern, de Alexander von Humboldt, de Sedov, de Statsraad Lehmkuhl of de Nederlandse Ecolution, de Klipper Stad Amsterdam, de Bark Europa.... ze zijn er allemaal. Ja zelfs de Volvo Ocean Racer van Team Brunel is er te bewonderen. Of wat te denken van Kamper Kogge (een reclica van een stokoud vrachtschip) Bootjes kijken, het is het leukste dat er is naast varen natuurlijk. Daarom is Reden 1: bootjes kijken, alleen al genoeg reden om naar SAIL Amsterdam 2015 te komen.

 

Reden 2: nautische gezelligheid!

 

Niets zo gezellig als nautische gezelligheid. Je moet het een keer meemaken om het te begrijpen. Nautische gezelligheid is de combinatie van bootjes, overal muziek, gelijkgestemde mensen om je heen, lekkere hapjes en natuurlijk nautische drankjes. De sfeer wanneer je langs al die schepen wandelt, je hoort in de verte een bandje spelen, je vind een leuke kraam met tal van fraaie nautische producten..... kortom je bent op een nautisch event, SAIL Amsterdam in dit geval. De gezelligheid die je hier aantreft is niet te evenaren. Daarom als Reden 2, ouderwetse nautische gezelligheid.

 

Reden 3: erfgoed!

 

Nu gaat opa even helemaal los.... 'de jeugd van tegenwoordig heeft geen historisch besef'.... Je hoort het je opa brallen. En die oude gek heeft gelijk. Heel veel jonge gastjes zitten alleen achter de Playstation of Xbox. Zitten dagen achter hun laptop/computer en als ze daar al niet mee bezig zijn wordt de Smartphone tevoorschijn gehaald. ZONDE! Neem die stinkende puber van je mee naar SAIL Amsterdam. Confronteer hem/haar met het verleden. Laat zien hoe men vroegah alles deed, hoe mooi zo'n oud schip kan zijn. Hoe mega het is dat er Russische, Noorse, Engelse, Franse (ja zelfs die), Argentijnse, Duitse en ga zo maar door, schepen met crew aanwezig zijn. Geniet zelf van die sprong terug in de tijd en snuif het erfgoed op. Heerlijk wegdromen over toen...... das genoeg om Reden 3 te noteren, toch?!

 

Reden 4: leermomenten!

 

Van thuis op de bank zitten leer je geen ene reet.... ja hoe je de beste kuil in je bank kunt maken door er te lang, te vaak op te bivakkeren. Leren doe je door te zien. Hoe mooi is het om tijdens SAIL op een van de schepen verhalen te horen van de crew. Verhalen over hoe het schip is ontstaan, hoe ze ermee varen, waar ze vandaan komen. Allemaal zaken waarvan wij zeker weten dat jij niet alles weet. Ieder schip heeft een verhaal, een verhaal dat jij niet kent. Er is meer, de KNRM vertelt over hun werkzaamheden, de Marine geeft acte de presence. Allemaal instanties die goed werk doen, werk dat we vaak al wel kennen maar hoe doen ze het precies? Hoe werkt dat wanneer een Fregat bijvoorbeeld onder vuur komt te liggen van een paar dronken Somalische piraten in een lek bootje??!?!? Daarom: verbreed je scope en kom kennis tanken, echt je weet niet alles. Reden 4: leermomenten, is belangrijk en zeer verrijkend.

 

Reden 5: Amsterdam zelf!

 

Het mooie van SAIL 2015 is dat het (als altijd) in Amsterdam wordt gehouden. Amsterdam vormt het schitterende decor voor al die fenomenale schepen. Een betere match is er niet. Ga nadat je al die pracht schepen hebt bewonderd lekker ergens een hapje eten. Duik een hotelletje in en slenter de dag erna rustig langs de eeuwenoude grachtenpandjes. Ga naar de Wallen en betaal de dames aldaar voor een Selfie met hen, rook een jointje, lach die shopende trutjes op de Kalverstraat uit met hun Botox bekkies of scheld in het Nederlands een fout parkerende Duitser verrot.... HEERLIJK! Maak heel toeristisch een rondvaart door de grachten. Bezoek het Rijksmuseum, het Anne Frank huis... ja voor mijn part de KFC of Burger King. Doe iets. Amsterdam is een prachtstad en het is zonde om voor/na/tijdens SAIL 2015 ook niet even van de stad zelf te genieten. Dus om die reden Reden 5: Amsterdam zelf.

 

Goed, we hebben je 5 redenen gegeven waarom je toch vooral naar SAIL Amsterdam 2015 moet komen. Dus als je toch besluit om niet te gaan......tja, aan ons heeft het niet gelegen. Wij snappen natuurlijk ook wel dat Amsterdam ver rijden is, dat het parkeren zo duur is, dat de tuin nog gedaan moet worden en dat het zo sneu is voor de hond al die drukte..... Wacht jij maar lekker 5 lange jaren tot de volgende SAIL, wij zijn naar Amsterdam.

 

Meer info als het programma en deelnemende schepen vind je op www.sail.nl

 

 

 

 

foto met dank aan SAIL Amsterdam