Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2024
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Over Windmolens en Watersport!

Over Windmolens en Watersport!

Vrijdag 11 april 2014

Vandaag wordt er door de Stichting Don Quichot op de afsluitdijk gedemonstreerd tegen een gepland windmolenpark aan de Friese IJsselmeerkust. Het is de bedoeling de dijk tussen 15.00 en 16.00 uur dicht te gooien voor al het verkeer door een groot zeilschip stil te leggen op de plek van de draaibruggen bij het Kornwerderzand. Het werkt heel simpel: een groot schip gaat door de sluis richting het Wad. Om door te kunnen varen zal de brugwachter de draaibruggen openen en le voila, het schip meert aan en de brug kan niet meer dicht. Het verkeer kan niet doorrijden en aandacht door de media is een feit.

 

Wat vinden wij nou van Windmolens langs de Friese IJsselmeerkust?

 

Op zich is zo'n quasi ludieke actie om met een hele Armada een dijk te blokkeren best aardig... al zullen de automobilisten die in de file belanden daar waarschijnlijk een minder genuanceerde mening over hebben. Feit is dat de Provincie Friesland op aangeven van de Rijksoverheid heeft besloten dat er in Friesland meer windmolens moeten komen. Schone energie is helemaal van deze tijd en ook Friesland wil graag met haar tijd meegaan.... allemaal best wat voor te zeggen. Dus moeten er de komende jaren nieuwe windmolens gebouwd worden, waaronder een 100 stuks langs de Friese IJsselmeerkust. Tja en dan kom je al gauw in het gebied van de watersport, immers de IJsselmeerkust van Friesland is zo'n beetje een van de populairste watersportgebieden van Nederland en Europa.... windmolens daar hebben dus impact op de watersport.

 

Waar gaat het mis?

 

Waar het NIET mis gaat is de onderkenning dat we met z'n allen moeten investeren in schone energie. Hoe minder afhankelijk we worden van olie en kolen hoe beter het is. Enerzijds voor het milieu en anderzijds omdat we dan minder te maken hebben met die volledig gestoorde Arabische Oliesjeiken.... die hebben echt inmiddels genoeg Rolls Royce's. Windenergie is in een windering land als Nederland een prima energiebron die aantoonbaar rendabel kan zijn, mits goed ingezet. Dus HOERA voor windenergie! Waar gaat het dan toch mis? Daar kunnen we heel direct in zijn! Nederland is een klein vol land met nog maar weinig echte open horizons. Ik daag je uit: waar vind jij een horizon zonder enige menselijke vervuiling?!?!? Het lukt op een paar locaties aan zee.... tenminste als je tussen de boorplatforms door kunt kijken.

 

De Friese IJsselmeerkust is met haar natuur en schitterende stokoude haventjes echt een juweeltje. Dat moet je koesteren en niet volbouwen met windmolens. Eeuwig zonde! Zonde van de natuur en omgeving om nog maar te zwijgen over het economisch verlies.... immers: ga jij lekker op een terrasje zitten met uitzicht op een windmolenpark? In een grotendeels van toerisme afhankelijke regio is dit natuurlijk zeer onwenselijk. Ook lastig is dat schepen die naar het Wad via het Kornwerderzand willen varen nu al door lastig vaarwater moeten. De komst van het windmolenpark zal de aanvaarroute nog moeilijker maken met als gevolg dat schippers deze maar gaan vermijden, extra economische schade voor de regio dus.

 

Kortom: Windmolens aan de Friese IJsselmeerkust.... niet doen!

 

Om schade aan natuur en toerisme te voorkomen kunnen we die windmolens beter ergens anders bouwen. Kijk dat ze er moeten komen is een feit.... maar waar? Niemand wil die dingen in zijn/haar achtertuin, logisch. Alternatieve locaties zouden kunnen zijn langs de afsluitdijk (vergelijkbaar met de dijk bij Lelystad) of in gebieden zonder historische achtergrond. Alternatieven zijn lastig maar niet ondenkbaar, zet ze langs de snelweg A7 tussen Heerenveen en Drachten, dat gebied is qua horizon al beïnvloed door de snelweg. Of zet ze onder Leeuwarden, dan blokkeren ze het zicht op de Achmea Toren wellicht..... het is maar een idee... en zo mooi is die toren nou ook weer niet toch?!

 

Aan de bestuurders van Friesland de moeilijke taak een juiste plek te vinden, bijna alles is beter dan de IJsselmeerkust. Voor nu wensen wij de automobilisten die straks in de file belanden alvast sterkte. Gewoon rustig blijven, muziekje aan, lekker even over de dijk slenteren en genieten van het mooie uitzicht over het IJsselmeer...... nu kan het nog!

 

 

 

afbeelding Happy Sailor mag gedeeld onder bronvermelding