Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2023
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Met een Maril 570 op de Alde Feanen
Met een Maril 570 op de Alde Feanen
Met een Maril 570 op de Alde Feanen
Met een Maril 570 op de Alde Feanen
Met een Maril 570 op de Alde Feanen
Met een Maril 570 op de Alde Feanen
Met een Maril 570 op de Alde Feanen
Met een Maril 570 op de Alde Feanen

Met een Maril 570 op de Alde Feanen

Maandag 17 juni 2013

Het redactieteam van Happy Sailor Magazine schrijft en praat niet alleen over varen, we varen zelf ook het liefst de hele week. Waar we op varen en in welke hoedanigheid maakt ons niets uit. Oké ondergetekende heeft een eigen zeilboot dus dat er wat vaker gezeild wordt dan gemotord is dan logisch maar in principe varen we ALLES met evenveel PLEZIER!

 

Sloep varen vanuit Earnewâld/Eernewoude!

 

Afgelopen zondag hebben we een sloep gehuurd bij Sloepverhuur Alde Feanen uit Eernewoude. Eigenaar Ulbe Postma ontving ons allerhartelijkst, alles was mogelijk en hij was tot zeker 21.00 uur daar zodat we alle tijd hadden een mooie tocht te maken. De te varen sloep was een Maril 570 uitgerust met een prima lopende en redelijk stille Ruggerini scheepsdiesel. De sloep was mooi schoon en voorzien van een vaarkaart van Friesland en daarmee ook 'de Alde Feanen'. Tankje zat vol, proviand en opvarenden aan boord dus los die landvasten.

 

Op ons gemak de route bepaald en vanuit Eernewoude eerst een stukje richting Drachten gevaren om vanaf de Wijde EE richting de Veenhoop te sturen. Zo helemaal binnendoor kriskras richting Grou gevaren via o.a. de Kromme EE om vandaaruit ook weer lekker door allerlei smalle vaartjes terug te kruisen naar Eernewoude. Prachtige boten gespot op o.a. het Pikmeer en op de Folkertssloot. Ja de Alde Feanen zijn als vaargebied met een sloep echt fenomenaal. Het water is op de meeste vaartjes gewoon diep genoeg voor zo'n sloep waardoor je kunt overal komen en aanmeren. Echt heel mooi.

 

Dan de Maril 570. Dat is zo'n sloep waar alles al over gezegd en geschreven is. Wat ons opviel is dat de onze wat te weinig pit had qua motorisering. Navraag leerde ons dat dit een bewuste keuze van de verhuurder bleek te zijn, had alles te maken met de hoogte van de hekgolf. Veel huurders raggen plankgas door de kleine vaartjes en beschadigen zo de oevers. Ook viel ons op dat de kap wat gammel aanvoelde, de knopen waarmee deze aan de romp bevestigd wordt waren niet allemaal meer 100 punten en het frame van de kap leek ons iets te licht voor haar functie. Verder eigenlijk niets dan lof over de Maril 570. Zo'n sloepje biedt voor haar afmeting van nog geen 6 meter superveel bruikbare ruimte. De Maril 570 stuurt lekker direct, ook bij achteruit varen en luistert zeer goed naar haar gashendel. Vaart echt SUPEREASY! Tja..... en dan natuurlijk de onvermijdelijke sanitaire stop van de aanwezige dame aan boord. Een toilet heeft de Maril 570 niet en uiteraard werd de nood het hoogst toen we precies in de middle of nowhere voeren...... Dan is het handig dat je zonder al teveel gedoe ergens stiekem kunt aanmeren om een .... te doen. Hilarisch natuurlijk.

 

Nu hebben wij van Happy Sailor Magazine in het verleden nog wel eens wat schamper gedaan over sloepjes... als zijn het drijvende picknick mandjes enzo...... Dat nemen we terug! Sloepvaren is hartstikke mooi en zo'n sloep is een slimme boot. Natuurlijk is het vaargebied allesbepalend, lage bruggen en smalle vaartjes, dat vaart leuk in een sloep. Je ziet veel en wanneer de catering en het gezelschap in orde is heb je op een sloep een prima middag!

 

Ook een sloepje huren? Check www.aldefeanen.com voor beschikbaarheid, vaargebied en de prijzen.

 

Eens denken wat we volgend weekend gaan doen!

 

 

 

 

foto's Happy Sailor Magazine, mogen gedeeld worden mits bron vermelding