Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2023
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Fingers crossed!!!!!!

Fingers crossed!!!!!!

Maandag 6 mei 2013

De verdwijning van het Nederlandse schip de 'Warnow' ergens tussen Schotland en Noorwegen houdt de landelijke media al een aantal weken bezig. De feiten even op een rijtje: de Warnow is vanuit het Schotse Stonehaven (vlakbij Aberdeen) op 15 april j.l. vertrokken voor een overtocht over de Noordzee richting Noorwegen. Normaliter staat hier voor een dergelijk schip iets van een week vaartijd op, ergo: aankomst in Noorwegen op 22 april. Toen het schip daar een week later nog niet was aangekomen sloegen de vrienden en families van de 3 opvarenden alarm. Resultaat: een enorme zoektocht van de Schotse en Noorse kustwacht naar het zoek geraakte schip en haar bemanningsleden.

 

De Warnow is inmiddels 3 weken ZOEK!

 

Nu, inmiddels 3 weken na het vertrek uit Schotland, is er sinds 17 april geen teken van leven meer geweest van de Warnow. Op 17 april is het laatste contact geweest, Schipper Arnoud heeft met zijn Iphone wat zeekaarten gedownload van het te bevaren gebied..... Dit is natuurlijk geen goed teken, ten tijde van de downloadactie stond er volgens de Nederlandse Kustwacht een harde wind in het gebied waar de Warnow ongeveer moest zitten met enorme golven tot gevolg. Dan nog een zeekaart downloaden.....mwah.... geen 100 punten zullen we maar zeggen.

 

Nog meer reden tot zorg is het schip zelf. De Warnow is een oude Duitse loodsboot van 15 meter lang die door de eigenaar is omgebouwd tot zeilschip. Dat hij hiervoor een kraanarm als mast heeft gebruikt en verder geen modificaties aan de kiel van het schip heeft aangebracht is ook niet echt bemoedigend. Tel hierbij op dat de Warnow bij de overtocht naar Engeland de Engelse Reddingsbrigade heeft moeten inschakelen wegens motorproblemen en het beeld is compleet. Een wellicht onervaren bemanning met een quasi ondeugdelijk schip in een van de gevaarlijkste vaargebieden van de wereld....... Het gegeven dat van de oorspronkelijke 8 opvarenden liefst 5 in Schotland liever op de kade achterbleven is wederom een indirect bewijs dat schip of bemanning of beide beter niet hadden kunnen uitvaren richting Noorwegen.

 

Nu is er op 20 april door een Noor een melding gedaan, bij de lokale politie aldaar, dat er in een Fjord vlakbij Bergen een schip gelijk de Warnow gespot is. Lariekoek natuurlijk! De verwachte aankomst was 22 april en met een zeegang als in die week zou een versnelde aankomst met maarliefst 2 dagen nagenoeg onmogelijk zijn. Het feit dat er met helicopters in het betreffende gebied is gezocht geeft aan dat deze Noorse Warnow spotter waarschijnlijk een ander schip heeft gezien.

 

Helden of Onnozelen?

 

Tja, komt bij ons de vraag op wat deze 3 opvarenden heeft bezield? Wat ging er heen door Schipper Arnoud en zijn 2 crewleden Tirza en Peter? Hun tocht is ontstaan om het Noorderlicht te zien. Prachtig natuurlijk! Maar das veiliger te bekijken door met een campertje van zuid naar noord Noorwegen te rijden. Zagen ze de gevaren van de Noordzee niet in dan? Waarom hadden ze geen satelliettelefoon mee? Beangstigender is de vraag waarom ze geen marifoon contact hebben gezocht, die was wel aanwezig.... of was die inmiddels ook stuk.... zoals meer op de Warnow?

 

Kunnen we stellen dat het tamelijk onnozel was met een dergelijke boot zo'n tocht te ondernemen? NEE, absoluut niet! De crew van de Warnow streefde een droom na en integenstelling tot veel van ons hebben ze die geprobeerd waar te maken. De meeste mensen dromen over van alles en doen vervolgens helemaal NIX! Een droom hebben en deze laten vervagen is onnozel. Zijn de 3 van de Warnow dan Helden? Dapper is het in ieder geval om een dergelijke overtocht tijdens zulke weersomstandigheden te maken! Sowieso wanneer we bedenken dat het bij de overtocht naar Engeland eerder al ook goed mis was. Zo'n avontuur is natuurlijk wel helemaal geweldig dus dat de opvarenden avonturiers zijn mag duidelijk zijn.

 

Het zijn 3 coole gasten die een droom najagen en er wellicht iets te enthousiast voor zijn gegaan, dat laatste kun je ze eventueel verwijten, that's it. Happy Sailor hoopt dat Arnoud, Tirza en Peter ergens veilig ronddobberen op de Warnow of desnoods in een reddingsvlot. Wellicht dat de inmiddels ingeschakelde IJslandse Kustwacht hen weet te lokaliseren.

 

Fingers crossed!

 

Meer weten over de reis van de Warnow en haar opvarenden kun je lezen op de Facebook pagina die hier speciaal voor is opgezet: https://www.facebook.com/#!/pages/The-Warnow-Experience-Aurora/500090096715167

 

 

 

foto met dank aan de Engelse Reddingsbrigade RNLI