Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2023
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Het Vestas Wind rapport..... GAAP!

Het Vestas Wind rapport..... GAAP!

Maandag 9 maart 2015

Goed..... er is weer een nieuw rapport verschenen. Ditmaal over de crash van Vestas Wind in de Volvo Ocean Race. Weten jullie nog? In etappe 2 knalt de boot van het Deense windmolenmerk Vestas met volle snelheid op een rif. Boem, Pats, boot stuk, Volvo Ocean Race voorbij. Niemand gewond gelukkig dus we gaan over tot de orde van de dag...... NOT!

 

De charme en avontuur van een oceaan race wordt gekild!

 

Helaas is topsport anno 2015 voor een groot deel BIG business geworden. Bij BIG business gaat het over groot geld en zodra het grote geld zich ergens mee bemoeit.... is het met de pure sport rap voorbij. Zo ook nu bij de Volvo Ocean Race. Natuurlijk is het zonde dat er een boot op een rif klapt. Moet je niet willen: een rif rammen. Maar ja.... zeilen is mensenwerk en daar waar mensen werken worden nu eenmaal fouten gemaakt. Dat is toch ook het prachtige aan sport. Je hebt winnaars, die maken geen fouten, en niet winnaars, die dus wel een foutje hebben gemaakt. 

 

Check het rapport hier: http://www.volvooceanrace.com/static/assets/content_v2/media/files/m36616_team-vestas-wind-inquiry-report-released-on-9-march-2015.pdf (zelfs de link is lang..... GAAP).

 

In het rapport over het stranden van Vestas Wind worden alle open deuren met verve ingetrapt. Wat opvalt is dat hoofdrolspeler Wouter Verbraak niet bij naam wordt genoemd (dat is op zich vreemd aangezien hijzelf al heeft aangegeven een fout te hebben gemaakt). Verder hebben de opstellers van het rapport hun uiterste best gedaan om zoveel mogelijk pagina's te fabriceren, lijvige rapporten scoren nu eenmaal beter bij de BIG business sponsors. 'Is iets lijving, dan is het goed', pleegt de gemiddelde BIG business manager te brallen. Kortom: een boel BLA BLA.

 

De redactie Happy Sailor heeft zich door het rapport geworsteld en leest een beetje in een notendop dat naast een menselijke fout de navigatiekaarten niet helemaal 100 punten waren. OK, waarvan akte. Nieuwe kaarten erin, de boot even oplappen, crew en navigator weer aan boord en racen maar. Komt vanzelf weer een keertje ergens een menselijke fout en Boem, Pats, we zitten weer op een rif. PRACHTIG - dat is sport. Geen sport zonder fouten! 

 

Dit rapport voegt zo weinig toe. Direct na de crash was al duidelijk wat er aan de hand was. De mensen van Vestas Wind die aan boord waren hebben onderling de crash bekeken en er lering uit getrokken. Zo hoort dat ook, als team maak je een fout die je als team evalueert. Daar heb je geen wollige, lijvige rapporten voor nodig. Natuurlijk moet je leren van gemaakte fouten, natuurlijk moet je streven naar verbetering van de sport maar wat er nu in de Volvo Ocean Race gebeurd is een poging de sport zo te academiseren dat de charme eruit gehaald wordt.

 

Een oceaan race is een avontuur, mannen en vrouwen op zeilbootjes die de elementen trotsteren. Je kent het wel, bij de finish juichende zeilers met een van zout verbeten gezicht, de etappe in de ogen gegriefd. De ontberingen hoorbaar in de woorden die ze spreken. De boot gehavend door een grote golf of een slordig windkrachtje 11. Het opportunisme van een schipper, het falen van een zeil, een navigator of een zeekaart. Dat is oceaanracen: PRACHTIG! 

 

Laat de sport, de sport zijn en ga niet over tot het door en door evalueren van een incident. Zodra de Volvo Ocean Race helemaal in handen komt van de BIG business is het over en uit. Weg charme, Weg avontuur, Hallo overregulering, Hallo geen ruimte meer voor fouten. Dus donder dit rapport lekker in de prullenbak en ga weer zeilen gasten.

 

 

 

Eerder geposte items over de Volvo Ocean Race 2014/2015 op HappySailor.nl

http://www.happysailor.nl/1418166000/run_forrest_run/

http://www.happysailor.nl/1417734000/held_wouter_verbraak/

http://www.happysailor.nl/1417474800/de_volvo_ocean_race_wat_een_jongensboek/

http://www.happysailor.nl/1416783600/we_liggen_op_kop/

http://www.happysailor.nl/1390950001/volvo_ocean_race_naar_nederland/

 

  

 

foto met dank aan Vestas Wind