Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2023
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Regatta zeilen..... kan het mooier?

Regatta zeilen..... kan het mooier?

Woensdag 17 december 2014

Wat hebben we de afgelopen dagen genoten van de zeilrace der racen: de Volvo Ocean Race 2014/2015. Zelden vertoond: 3 schepen die zo dicht op elkaar zaten bij de aankomst na dagen en dagen op zee. Natuurlijk zijn we nog steeds licht euforisch over het gegeven dat het Nederlandse Team Brunel met schipper Bouw Bekking de tweede etappe heeft gewonnen. Ja, dit was genieten geblazen de afgelopen dagen....... dat regatta zeilen, kan dat nou nog mooier?

 

Het gevecht tussen de boot, de wind en het water.... PRACHTIG!

 

Om kort te zijn, NEE het kan niet mooier. Regatta zeilen is gewoon simpelweg het mooiste dat er is (als we het over sport hebben..... dat dan weer wel). En het mooie is nog wel: iedere jandoedel kan het. Koop een bootje voor een paar euro en schrijf je in. De spanning bij de start, is er wind? Is er goede wind, heb ik de wind.... oh shit de buurman heeft betere wind, een betere koers.... we verliezen! Ingrijpen, andere zeilen, door de wind, snel de koers verleggen.... pakken we hem? Pakken we hem? JA?!?!? JAHAAAAAAA! We winnen.... oh fuck nee we gaan te wijd.... weg koers, weg wind.....

 

Niets evenaart de spanning van een goede zeilrace. Natuurlijk is Formule 1 racen of de TT Assen ook prachtig..... maar toch, das een beetje gas geven, sturen en aan het eind van de race je cheque ophalen. Dan is regatta zeilen toch anders. Gas geven? Uhhhhh waarmee? Bij wedstrijdzeilen ben je afhankelijk van dat wat de Windgoden je geven. Hebben de Goden een hekel aan je dan krijg je simpelweg geen of veel teveel wind, 'behaag de Goden' is dan het devies!

 

Regatta zeilen wordt gedaan op een meer, zandgat of wat voor water dan ook. Er wordt een parcours uitgezet en de deelnemers dienen de geplaatste boeien te ronden. Dit levert vaak een fraai schouwspel op van talloze zeilen die kriskras door elkaar heen flitsen. Leuk om te zien, prachtig om te doen maar................ het mooiste is natuurlijk een regatta die van A naar B gaat. Zo'n race over GROOT water, liefst de zee. Wat is er nu mooier om met je bootje 's ochtends in alle vroegte aan de start te liggen voor een race van IJmuiden naar ergens in Engeland. De nevel ligt nog over het water en op de kade heerst een gespannen maar plezierig sfeertje. De boten worden losgegooid en varen richting startlijn. En dan..... breekt het geweld los. De zeilen gaan omhoog of worden strakgetrokken, de boten schieten naar voren, er wordt koers gezet naar het einddoel. Niets of niemand houdt je nu nog tegen, here we GO!

 

De nobele kunst van het zeilen in optima forma. Een regatta over zee heeft alles. Actie, avontuur, drama (er loopt wel eens iemand op een rifje ofzo....) en wat al niet meer. De 'grote' jongens en meiden doen mee met de Volvo Ocean Race en gaan de wereld rond, de 'gewone' zeilers racen naar Engeland of Noorwegen. Hoe cool is dat? Jij op jouw bootje die het opneemt tegen allemaal andere schippers net als jij. Gaat het om het winnen? Een beetje maar, het is meer de prestatie die telt. Wanneer jij en jouw schip over de finishlijn varen heb je iets neergezet, je hebt de elementen getrotseerd en of je dat nou in 3 dagen of in 3 dagen 2 uur en 51 minuten hebt gedaan..... ach..... who cares?!

 

Wat velen niet weten is dat regatta zeilen al lang niet meer iets is voor elitaire korpsballetjes en hun blatende ouders. Voor een paar honderdtjes koop je al een Waarschip 725. Dat is een prima basis voor je eigen regatta schip. Hier een daar een likje verf en kijken of alle zeilen, vallen en stagen nog OK zijn. Navigatie erop en je kunt eigenlijk al van plek. Kijk maar eens op de botensites voor hoe weinig geld je een prima zeiljacht kunt kopen. Een nieuwe zeilenset is ook te overzien qua kosten en wat apparatuur als een kaartplotter koop je ook voor best schappelijke bedragen. We durven te stellen dat je met € 2.500,- al een heel eind bent. Natuurlijk vaar je dan niet voorop maar de start is er. Bij regatta zeilen geldt niet wie het beste 'speelgoed' heeft wint. Kunde en inzicht en.. de WIND bepalen uiteindelijk wie er wint!

 

Prachtig om alleen of in teamverband je grenzen te verleggen. Hoe cool is het om na je eerste regatta over zee bijvoorbeeld de Schotse kust te zien opdoemen..... moet je niet in een race zitten richting Denemarken want dan heb je ergens een boei gemist. Kippevel wanneer je dan aanmeert en met je collega regatta deelnemers de race nog eens dunnetjes aan de kade kunt overdoen. Barbeque aan, goed flesje op tafel.... en dan de volgende dag weer verder.

 

Die gasten in de Volco Ocean Race doen feitelijk hetzelfde...... alleen is hun speelgoed wat groter.

 

 

Door:

 

 

André Miedema

Uitgever Happy Sailor Magazine