Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2023
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
De Volvo Ocean Race: wat een jongensboek!

De Volvo Ocean Race: wat een jongensboek!

Dinsdag 2 december 2014

Het zal je niet ontgaan zijn: de Volvo Ocean Race is nu dan toch echt in alle hevigheid losgebarsten. Was de eerste etappe nog ietwat voorspelbaar..... tijdens etappe 2 is het vuurwerk dan toch echt (quasi letterlijk) afgeschoten. We kunnen de editie 2014/2015 nu al de kwalificatie van een 'Jongensboek' meegeven, wat een sensatie en wat een spanning!

 

De Volvo Ocean Race 2014/2015 heeft ALLES!

 

Etappe 2 begon natuurlijk met de koppostitie van het Nederlandse Team Brunel, dat onder leiding van schipper Bouwe Bekking de andere schepen de spiegel liet zien (http://www.happysailor.nl/1416783600/we_liggen_op_kop/). Zoals zo vaak in een spannende race werd deze koppositie overgenomen, het eerder in de race zo 'geplaagde' Mapfre kwam langszij om zelf vervolgens weer ingehaald te worden door de boot van Team Abu Dhabi Ocean Racing. Team Brunel zit nu weer as we speak heel dicht op de koploper met in het kielzog de boot van het Dong Feng Raceteam. PRACHTIG!

 

Er wordt gestreden om iedere zeemijl. Dat deze strijd op het scherpst van de snede....uhhhh kiel, ook risico's met zich meebrengt getuigd het dramatische ongeluk van het Deense Team Vestas Wind. Het windmolen team liep met een snelheid van maarliefst 35 km.pu. op een rif in de Indische Oceaan. De Nederlandse navigator aan boord van Team Vestas Wind, Wouter Verbraak,  heeft vermoedelijk een misrekening gemaakt ofzo. De wateren daar zijn tamelijk verradelijk en Verbraak is een goede navigator...... dus wat er exact misging zullen we in een later tijdstip wel vernemen.

 

De 9 koppige bemanning van de oceanracer kon niet veel meer doen dan ABANDON SHIP! Gestrand ergens op de Indische Oceaan. Het schip ligt muurvast op een rif en maakt aan de achterzijde water..... die zal waarschijnlijk als opgegeven moeten worden beschouwd.... of volgt er nog een hoogstandje qua berging?!???! Gelukkig raakte er niemand gewond en konden de opvarenden richting een klein eiland waden. Zaken als proviand, electronica en de zeilen werden van het wrak afgehaald. Wat een jongensboek! Schipbreuk lijden op een rif ergens bij het eiland Mauritius. Typ hun exacte locatie maar eens in op Google Maps: Cargados Carajos, moet je zien hoe afgelegen dat is...... Als we het over 'In the middle of nowhere' hebben dan hebben we het over deze plek. Whow.... daar wil je NIET zitten vastgelopen op een rif.

 

Als alles goed gaat komt de crew vandaag (lees 2 december) aan op Mauritius. De Deense Schipper Chris Nicholson verklaarde via de meegenomen scheepsradio dankbaar te zijn dat iedereen safe was en benadrukte dat dit toch wel tamelijk Jongensboekachtig is. Zullen we wedden dat het verfilmd gaat worden?!?!? Doe Spielberg maar!

 

Anyway: de race dendert gewoon door richting Abu Dhabi. Alle teams zijn op de hoogte van de schipbreuk en realiseren zich meer dan ooit dat de Volvo Ocean Race echt geen plek is voor SISSIES! Er volgen nog meer loodzware etappes waardoor dit jongensboek (en meisjes overigens aangezien (girl)Team SCA ook nog vol in de race zit) er ongetwijfeld een aantal pakkende en spannende hoofdstukken bij gaat krijgen. Wij zijn stiekem voor Team Brunel, maar als een ander wint hebben we daar ook vrede mee, de prestatie telt in deze race der titanen. 

 

Volg al het nieuws over de Volvo Ocean Race op www.volvooceanrace.com 

 

Alles over het Nederlandse Team Brunel vind je op www.brunelsailing.net 

 

 

 

 

foto met dank aan Volvo Ocean Race