Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2023
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Een RIB voor de allerrijksten!
Een RIB voor de allerrijksten!
Een RIB voor de allerrijksten!
Een RIB voor de allerrijksten!
Een RIB voor de allerrijksten!
Een RIB voor de allerrijksten!

Een RIB voor de allerrijksten!

Dinsdag 25 november 2014

Rijk, Rijker, Allerrijkst..... of zoiets. Anyway: de allerrijksten onder ons willen natuurlijk ook een RIB hebben. RIB's are fun en RIB's are kind of cool. Cool? Yep: Herman den Blijker heeft er een en die is cool, al was het alleen maar om die sigaar, zijn kale bats en zijn liefde voor het koksvak. Maar....... de RIB die wij hier hebben is zelfs te duur voor Den Blijker!

 

De Vaudrey Miller RIB 'A' is de Bugatti Veyron onder de RIB's!

 

Weet je nog? Een tijdje geleden hadden we hier op HappySailor.nl een item over een superjacht dat was ontworpen door superdesigner Philippe Starck (check: http://www.happysailor.nl/1395270000/binnengluren_bij_een_superjacht/). Dit superjacht, de 'A' oogste internationaal veel lof. Omdat een superjacht natuurlijk niet uitgerust kan worden met de eerste de beste lullige rubberboot werd Philippe Starck er weer bijgehaald om een exotische RIB te ontwerpen zodat de eigenaar van de 'A', wanneer de boot voor anker lag, een beetje kon gaan spelevaren met een RIBJE. 

 

Starck schakelde Ocke Mannerfelt in, een autoriteit op het gebied van supersnel varen en raceboten. Mannerfelt en Starck gingen vervolgens helemaal los en ontwierpen een RIB die gezien mag worden als het hoogst haalbare op RIB gebied. Zeg maar de Bugatti Veyron onder de RIB's. De RIB werd gemaakt door het in Auckland (Nieuw Zeeland) gevestigde Vaudrey Miller, dat ook de tender voor de 'A' had gemaakt. Het resulaat van de samenwerking tussen Starck en Mannerfelt is de RIB die wij hier presenteren. Dit is de overtreffende trap van over the top. Dit is eigenlijk de overtreffende trap van alle andere RIB's in de wereld, dit is VET, STOER.... en DUUR!! Voor deze RIB moet zelfs Herman den Blijker een paar jaartjes sparen... of heel veel TV programma's en/of reclame voor Remia fritessaus maken. 

 

Specificaties Vaudrey Miller RIB 'A':

- Lengte: 10 M.

- Breedte: 3,05 M.

- Gewicht: 4430 KG.

- Doorvaarhoogte: 1,90 M.

- Motorisering: 2 Yanmar 6LPA-STP met elk 315 PK.

- Dieseltank: 450 liter

- Watertank: 100 liter

- Topsnelheid: 96,3 KM.P.U.

 

In de kajuit is het overigens ook best aardig toeven. Deze bevat naast een toilet ook een bar met een kombuisje, airco, lederen bekleding en nog wat plezierige features. De boot is verder voorzien van een zwemplateau met zwemtrap en een cockpit met alles dat daarin hoort. Een fraai anker met elektrische lier hoort er natuurlijk ook helemaal bij. Opvallend is de zilveren kleur van de RIB gecombineerd met het fel oranje leer van de cockpit/stuurstand. Het geheel oogt door de gebruikte materialen, waaronder het teakhout op de vloer, erg luxe en helemaal af. Mooi hoor.

 

Nu zou je zeggen dat een werf als Vaudrey Miller de vruchten zou hebben geplukt van een dergelijk hoogstandje, als de RIB 'A' toch is..... Maar nee, de werf ging medio oktober 2010 failliet. Eeuwig zonde vinden wij aangezien deze RIB gewoon in productie genomen had moeten worden. Dan had Herman er ook een kunnen kopen, uiteindelijk. Op internet circuleren wel berichten dat het eveneens in Nieuw Zeeland gevestigde NZ Tenders wat boten van Vaudrey Miller bouwt, hetgeen natuurlijk ONZIN is. Zou dat zo geweest zijn dan hadden we dit bedrijf wel ergens kunnen vinden, of althans op z'n minst een fatsoenlijke website. Het blijft dus bij het ene exemplaar dat bij superjacht 'A' hoort. Jammer voor de rest van de wereld, beter voor de Russische rijkaard die de 'A' en haar RIB liet bouwen.

 

We hebben op internet de site gevonden van het bedrijf, Allure Marine, dat het technische design heeft uitgewerkt van deze RIB. Hier vind je alle specificaties, nog meer foto's en andere zaken over de RIB die best interessant zijn, check:

http://www.alluremarine.com/project/10m-philippe-starck-ocke-mannerfelt-designed-superyacht-tender-superyacht/

 

 

 

 

 

foto's met dank aan Allure Marine New Zealand