Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2023
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Handig Baby Bootje dat alles kan!
Handig Baby Bootje dat alles kan!
Handig Baby Bootje dat alles kan!
Handig Baby Bootje dat alles kan!
Handig Baby Bootje dat alles kan!

Handig Baby Bootje dat alles kan!

Maandag 24 november 2014

Recent zagen we bij iemand op dek dit kleine alleskunnertje liggen. Een gesprek met de schipper leerde al snel dat het hier ging om een soort van reddingsbootje dat aan boord van zijn schip (een 12 meter lang Bavaria zeiljacht) meer als tendertje werd gebruikt. Wat een maf klein ding zeg is deze aparte dinghy..... en toch ook: wat HANDIG!

 

De Portland Pudgy: een Baby Bootje dat alles kan behalve....... VINGERVERVEN!

 

We hebben het over de in Amerika gebouwde Portland Pudgy. Een dinghy met tal van mogelijkheden. De ontwerper, ene meneer David Hulbart, bedacht de Portland Pudgy toen hij een redddingsvlot zag drijven bij hem in de jachthaven. 'Myah: I can do better than that, YES I CAN', riep hij om vervolgens in 2001 serieus van plek te gaan met de bouw en verkoop van de Pudgy. Volgens Hulbart is zijn creatie geschikt voor zo'n beetje alles: je kunt ermee zeilen, roeien, je kunt ermee vissen, met een motortje is het een tender, hij is als reddingsboot geschikt, als speelboot, als sleetje (gooi hem maar van een sneeuwhelling af), als zwembadje (wanneer je hem in de tuin vol water zet), als decoratief ornament of plantenbak (leuk voor in de woonkamer)...... De Portland Pudgy schijnt zo'n beetje alles te kunnen..... behalve vingerverven (hij heeft namelijk geen vingers voor wie het nog niet was opgevallen).

 

De Portland Pudgy is eigenlijk gewoon een slim design. Omdat hij zo compact is en gemaakt van Polyethyleen weegt hij helemaal niks terwijl je er toch tot een man of vier in kunt kruipen. De ruimte is overigens beperkt dus wij adviseren, wanneer je schipbreuk lijdt met 4 man, gewoon 2 mede opvarenden achter te laten of alvast op te eten (scheelt veel ruimte). De volgeschuimde romp zorgt voor een zeer groot drijfvermogen en wanneer je de oplaasbare overkapping erop zet heb je een zeer betrouwbare reddingsboot te pakken. De Portland Pudgy kan in deze zin echt levens redden.

 

Wat geinig is: je kunt ermee zeilen. De Pudgy kan geleverd worden met een uitschuifbare mast waar je een Dacron zeil aan kunt hangen. Extreem handig is dat de mast in de boot opgeborgen kan worden, net als de peddels en het zeil overigens. Zo'n Pudgy zal wel als een dweil zeilen maar who cares. Je boot is gezonken, je zit midden op zee en hebt geen zin om te roeien..... dan ben je maar wat gelukkig met je zeiltje. 

 

Specificaties: Portland Pudgy

- Lengte: 2,33M.

- Breedte: 1,35M.

- Gewicht: 58KG.

- Draagvermogen: 253KG. (dus 4 lichte volwassen kan echt)

- Maximale motorisering: 2PK.

- Leverbaar in 5 kleuren

- Rompmateriaal: Polyethyleen

- Prijs: vanaf € 2.250,- (afhankelijk van de koers van de dollar)

 

Moeten we nu allemaal tegelijk zo'n Portland Pudgy kopen als alleskunnertje aan boord? Ach ja.... waarom ook niet?! Veel watersporters hebben een rubberboot met motor achter de boot hangen en daarmee kun je niet zeilen... ja of je moet een DinghyGo hebben (www.dinghygo.nl).... die feitelijk een stuk handiger is: zeilt beter en kan een zwaardere motor hebben en is nog lichter ook. Alleen als je zinkt heb je niet altijd nog even de tijd om je boot op te pompen. Dus wanneer je verwacht dat je ooit eens zal zinken met je schip dan is die Portland Pudgy echt een goede aanschaf. Wil je hem meer als tender, zeilboot of visboot gebruiken dan zouden wij voor de DinghyGo gaan, die is met zeiluitrusting en al nog goedkoper ook. Komt bij dat je de DinghyGo gewoon in Nederland kunt kopen daar waar de site van de Europese Importeur van de Portland Pudgy op zwart staat....... dat laatste is doorgaans niet zo'n goed teken.

 

Anyway: mocht jij een zeezeiler zijn die voor veiligheid gaat dan is de Portland Pudgy een prima deal hoor. Je kunt hem bestellen en zelf samenstellen op www.portlandpudgy.com, heb je in ieder geval het schattigste bootje!

 

 

 

foto's met dank aan Portland Pudgy