Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2023
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Het 'vergeten' vaarseizoen!

Het 'vergeten' vaarseizoen!

Dinsdag 14 oktober 2014

De dagen zijn inmiddels alweer een stuk korter en de bomen beginnen hun blaadjes af te werpen, het is herfst. Nog een paar maandjes en de winter staat zelfs alweer voor de deur. Voor veel watersporters is dit DE tijd om hun boot uit het water te halen en in de winterstalling op te bergen. Eigenlijk EEUWIG ZONDE! Waarom? Lees snel verder.

 

Het 'vergeten' vaarseizoen: de herfst en de winter!

 

Laten we vooraf even stellen dat varen in je T-shirtje en met de beentjes bloot natuurlijk schitterend is en daarbij meer dan genoegelijk. Maar................ is het het enige waarvan wij Happy Sailors een happy sailor worden? Nope! Er is namenlijk nog een heel vaarseizoen waarin we schitterende tochten kunnen maken, het zogenaamde naseizoen.

 

Varen in november, december of maart is werkelijk waar fenomenaal. Allereerst omdat je natuurlijk het 'rijk' alleen hebt. De stoofjesklant schippers zitten met een sneeuwschop in de hand thuis op de bank te wachten tot de ellende van de winter weer voorbij is. Angstig voor ieder vlokje sneeuw zijn ze bang de broze botten te breken bij een uitglij partij op straat.... laat staan aan dek. Hun schepen staan net zo ingepakt als zijzelf ergens op een duf stallingsterrein of in een verwarmde loods voor hen die nog verder doorslaan in hun angst voor de koude seizoenen. Deze stoofjesschippers missen heel veel, zeg maar gewoon de helft van het jaar...... en waarom? Omdat het wellicht wat frisjes is?

 

Onzin natuurlijk. 's Winters ga je de deur uit met een dikke jas aan en een muts op je kop. Deze jas en muts volstaan prima aan boord van je schip. Kou is dus geen reden om niet uit te varen. Kijk wanneer er ijs ligt.... dan vaar je niet uit, zelfs wij niet, of je moet een ijsbreker bezitten. Buiten de eventuele kou om, waarvan we net geconstateerd hebben dat deze prima te trotseren is, zijn er eigenlijk geen redenen te verzinnen om NIET in de winterseizoenen te gaan varen.

 

De redenen om WEL te gaan varen zijn legio. Buiten de zojuist al genoemde vreugde van het hele meer voor jezelf te hebben is er meer. Wat te denken van de prachtige vergezichten over het water nu alle struiken en bomen het blad verloren hebben?!?!??!? Het water is 's winters vaak glad als een spiegel, overal om je heen de stilte van het moment. Jij kruist op je bootje heerlijk door de vaartjes, jas aan, muts op, een oorlam in de kajuit en voor wanneer je de haven weer hebt bereikt een 220V. straalkacheltje in de kuip of kajuit om je koude vingers aan te warmen. Genieten hoor!

 

Het wordt helemaal spectaculair wanneer je 's ochtends vroeg uitvaart met de bevroren dauw nog op de takken van de bomen. De wereld is wit en de enige kleur die dit doorbreekt is de kleur van je boot...... of in het geval dat je op een Bavaria zit: de kleur van je vlag en striping. Blijf ook eens overnachten op het meer hartje winter. Geloof ons, dat is zoveel mooier dan je denkt. Dikke slaapzak aan boord, zo'n kacheltje op gaspatronen verricht wonderen mocht je geen verwarming aan boord hebben. Wakker worden in een koude boot en dan snel de verwarming weer aan, een pot verse koffie die de kajuit vult met die heerlijke koffiegeur (die 's winters nog lekkerder ruikt en overigens ook smaakt), dikke sokken aan en dan de kuip in. Het is even koud maar daarna word je overweldigd door de schitterende natuur om je heen die afhankelijk van waar je vaart meer dan verwacht veel flora en fauna te bieden heeft.

 

Er zijn overigens wel wat zaken die het wintervaren lastiger maken: de brug en sluisbediening is ernstig anders dan in het hoogseizoen en je kunt lang niet overal meer tanken. Ook dien je goed op je vaarkaart of plotter/GPS te kijken aangezien de betonning door Rijkswaterstaat op veel vaarwegen 's winters wordt weggehaald. Maar..... dit is dan ook alles.

 

Wat je ervoor terugkrijgt zijn overgetelijke vaar en zeiltochten over de Nederlandse wateren die juist in de winter en herfst zoveel meer bieden dan je wellicht denkt. Dus ga deze winter nou eens NIET de winterstalling in met je boot en maak eens een tochtje ergens in december, gewoon 1 keertje doen....... daarna....... wil je niet meer anders!

 

Ga jij deze winter het water op? Deel je ervaringen met ons en alle andere watersporters. Stuur een foto met een klein vaarverslag naar info@happysailor.nl Wij plaatsen jouw verhaal op deze site. Tot ziens op het water!

 

 

 

 

foto Happy Sailor Magazine, mag gedeeld onder bronvermelding