Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
© Kings of the North, 2024
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Het vaargebied: Ringkøbing Fjord (Denemarken)!
Het vaargebied: Ringkøbing Fjord (Denemarken)!
Het vaargebied: Ringkøbing Fjord (Denemarken)!
Het vaargebied: Ringkøbing Fjord (Denemarken)!
Het vaargebied: Ringkøbing Fjord (Denemarken)!
Het vaargebied: Ringkøbing Fjord (Denemarken)!
Het vaargebied: Ringkøbing Fjord (Denemarken)!
Het vaargebied: Ringkøbing Fjord (Denemarken)!
Het vaargebied: Ringkøbing Fjord (Denemarken)!
Het vaargebied: Ringkøbing Fjord (Denemarken)!
Het vaargebied: Ringkøbing Fjord (Denemarken)!
Het vaargebied: Ringkøbing Fjord (Denemarken)!
Het vaargebied: Ringkøbing Fjord (Denemarken)!
Het vaargebied: Ringkøbing Fjord (Denemarken)!
Het vaargebied: Ringkøbing Fjord (Denemarken)!

Het vaargebied: Ringkøbing Fjord (Denemarken)!

Donderdag 28 augustus 2014

Voor sommige vaargebieden moeten we Nederland even verlaten. In dit geval gaan we naar Denemarken, naar het fraaie Ringkøbing Fjord. Dit Fjord ligt aan de Deense Westkust, zo'n 50 kilometer boven de havenstad Esbjerg, en heeft een verbinding met de Noordzee middels de sluizen van Hvide Sande. Happy Sailor bezocht eerder deze maand het Ringkøbing Fjord en het daarbij behorende achterland en..... we moeten zeggen: wat een superheerlijk nautisch gebied!

 

Hvide Sande is de ultieme vissersplaats aan de Deense Westkust!

 

Het Ringkøbing Fjord is geen Fjord zoals de meesten van ons zich dat zullen voorstellen: een kronkelige zee-arm omgeven door hoge oevers die dan kilometers het land binnensnijdt. Nope..... het Ringkøbing Fjord is meer een zilt/zout binnenmeer dat afgesloten van zee wordt door een landtong en een zeesluis. Even een stukje historie: het Fjord bestaat al sinds de Vikingtijd. Door het laag gelegen achterland zijn er door de eeuwen heen heel wat overstromingen geweest met als triest hoogtepunt die van 1911 toen aardig wat Denen de dood vonden in de golven van de opgerukte Noordzee. Dat dit anders moest was wel duidelijk, al ver voor de stormvloed begonnen de Denen de openheid van het Fjord aan de Noordzee kant in te dammen. Bij Hvide Sande, dat precies in het midden van de landtong aan de Westkust ligt, werd de opening naar zee in 1910 dichtgemaakt op een smal kanaal voor de scheepvaart na. Dit kanaal lag eerst een stuk zuidelijker. In 1891 werd al een kanaal bij Nymindegab gegraven om zo de krachten van de natuur te.... kanaliseren (toepasselijke woordkeuze nietwaar?!?!?). Anyway: in 1911 spoelde het kanaal bij Hvide Sande incl. 230 meter aan duinen compleet weg met alle gevolgen van dien. De wanhopige Denen besloten in 1915 om het hele Ringkøbing Fjord dan maar helemaal van de zee af te sluiten en schepten het gat bij Hvide Sande dicht. Dit was voor de visserij in het gebied rampzalig. Na diverse onderzoeken en studies heeft men toen in 1931 sluizen bij wederom Hvide Sande aangelegd zodat er toch een verbinding met zee bleef. Deze verbinding is er nu nog en daar mogen wij superblij om zijn.

 

Om de sluizen heen is een bruisend vissersdorp ontstaan. Daar waar Hvide Sande voor 1931 niet veel meer was dan een paar boerderijtjes daar vormt het anno vandaag een belangrijke schakel in de Deense visserij industrie. De haven van Hvide Sande ligt vol met prachtige kotters en heeft een speciale jachthaven voor passanten die vanuit het zuiden naar het noorden varen/zeilen. Het is altijd gezellig druk in Hvide Sande, je proeft de nautische sfeer van een actieve vissershaven. Aan de haven kun je genieten van het uitzicht en een hapje/drankje op een van de terrasjes aldaar. Hivde Sande is alleen al een bezoek meer dan waard, tenminste als je van het havenleven houdt.

 

Iets zuidelijker van Hvide Sande staat de vuurtoren van Lyngvig. Deze Lyngvig Fyr staat bovenop een duin en biedt, wanneer je hem beklimt, een schitterend uitzicht over het Fjord en het omringende achterland. De toren zelf is een juweeltje, ze is in 1906 gebouwd naar aanleiding van het vergaan van het Stoomschip Avona 3 jaar eerder. Bij deze schipbreuk kwamen maarliefst 24 zeelieden om. De toren is 38 meter hoog en staat dus op een duin dat ook weer 17 meter hoog is. Hierdoor is het licht van Lyngvig Fyr 17 zeemijlen ver te zien..... voorwaar een aardig gloeilampje.....

 

Om het Ringkøbing Fjord heen vind je tal van leuke plaatjes zoals we die alleen in Denemarken tegenkomen. Omdat dit gebied pas laat in opkomst is gekomen vind je er niet van die lieftallige stadjes als aan de Oostkust. Wat je wel aantreft zijn veel agrarische dorpen met allemaal hun eigen prachtige typisch Deense kerkjes. De meeste zijn gewoon open dus loop vooral even naar binnen. De stad Ringkøbing biedt wel wat meer architectonisch interessante gebouwen maar voor echt mooie plaatsen moet je niet in deze regio zijn. Wij zouden op de route naar het Fjord de stad Ribe willen tippen. Deze oude Vikingstad is nagenoeg in al haar Middeleeuwse pracht bewaard gebleven, kun je toch een beetje culturen en shoppen in stijl. Noordelijk aan het Fjord tref je toeristenoord Søndervig. Dit plaatsje dankt haar bestaan puur aan het toerisme, en dat merk je: restaurantjes, shops, zwemparadijs, zandsculpturen park en nog veel meer. Hier ga je heen om even lekker schaamteloos de toerist uit te hangen, pinpas mee en genieten maar.

 

Aan de zuidzijde van het Ringkøbing Fjord vind je de GROTE attractie van de regio: het Bork Havn Vikingpark. Omdat hier tijdens de Vikingtijd al een nederzetting was hebben de Denen besloten hier een replica te bouwen van een heus Vikingdorp. Het park is een zogenaamd 'Levend Museum', wat zoveel inhoudt als dat alle gebouwen bemand of bevrouwd worden door 'echte' Vikingen die je er veel over kunnen showen en vertellen. Het Vikingpark is echt de moeite waard en de bijbehorende Vikingshop toont een pracht assortiment met Vikingstuff waaronder Mede (Honingbier), LEKKER!

 

Qua varen is het voor de zeilende en surfende watersporter prima toeven aan het Fjord. Overal zijn er speciale surfstranden waar het water heel lang lekker ondiep blijft..... Donder je van je board dan sta je er zo in no time mee op. Er zijn diverse surfscholen actief tijdens de zomermaanden dus stap een van die zeilboot af, op een surfplank. NICE. De meeste plaatsen rond het Fjord hebben goed uitgeruste jachthavens met diverse faciliteiten. Waar je wel GOED op moet letten is je diepgang. Het Ringkøobing Fjord kent een aantal veraderlijke ondieptes die zomaar uit het niets opdoemen. Dit heeft alles te maken met haar getijde verleden, een gewaarschuwd schipper! Als eindbestemming van een vaartocht is het Ringkøbing Fjord wellicht niet helemaal geschikt, als tussenstop voor een dag of wat des te meer. Het Fjord is perfect geschikt voor paar dagtochten in een huurboot of trailerboot (die je zelf dan hebt meegebracht). Je kunt prima zeilen, prachtige vissen en zoals al gemeld heel erg goed surfen daar.

 

Tja.... nog meer? Tuurlijk: het Fjord ligt aan de Deense Noordzeekust en dat betekent prachtige ruime stranden die schoon zijn, goede faciliteiten hebben als toiletten en kleedhokjes en nog veel meer. Het Ringkøbing Fjord moet je een keer bevaren hebben en de omgeving eromheen zien. Is echt de moeite waard. Lekker eten en drinken kun je daar overal prima dus wat let je?!??! Op naar het Ringkøbing Fjord zullen we maar zeggen..... lekker aan de Øl en Deense Hotdogs!

 

Zee, Zon, Wind en heel veel moois om te zien, das het Ringkøbing Fjord!

 

Foto 01: De Lyngvig Fyr in al haar glorie!

Foto 02: Over mooie uitzichten gesproken.

Foto 03: Kotter in de haven van Hvide Sande.

Foto 04: Nog eentje dan.... omdat ze zo MOOI zijn!

Foto 05: Prachtige natuur rondom het Fjord.

Foto 06: Het Bork Havn Vikingpark!

Foto 07: Je waant je zowaar weer helemaal terug in de Vikingtijd.

Foto 08: Zorgvuldig nagebouwde Vikinghuizen maken dit museum tot een goede blik terug in de tijd.

Foto 09: Geweldig beeldsnijwerk uit de tijd dat de Vikingen overstapten op het Christendom.

Foto 10: En natuurlijk het bijbehorende Vikingschip!

Foto 11: Zo'n typisch Deens Kerkje (deze staat in Sdr. Bork).

Foto 12: De fraaie jachthaven van Bork Havn.

Foto 13: In Bork Havn vind je nog de traditionele Deense kleine viskotters van de Fjord vissers.

Foto 14: Windsurfers kunnen hun hart ophalen op het Ringkøbing Fjord.

Foto 15: Denemarken en het Ringkøbing Fjord...... mooi toch?!

 

 

 

 

 

foto's Happy Sailor Magazine, mogen gedeeld onder bronvermelding