Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2023
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Sealegs in Nederland!
Sealegs in Nederland!
Sealegs in Nederland!
Sealegs in Nederland!

Sealegs in Nederland!

Maandag 2 juni 2014

Vorige week publiceerden we een item over de uit Nieuw Zeeland afkomstige Sealegs (je kunt het artikel over de Sealegs hier lezen: http://www.happysailor.nl/1390863600/sail_giethoorn_2014_net_even_anders/). Wat wij niet wisten is dat deze Sealegs al langer ook in Nederland worden ingezet. Wij werden door Happy Sailor lezer Arie Boom getipt hierover, hij leverde wat tekst en uitleg + een paar foto's aan van de Sealegs in actie aan. 

 

Nou Arie, bedankt!

 

Kijk dat kunnen wij waarderen, iemand die meedenkt met wat wij schrijven en doen. Het team van Happy Sailor weet nou eenmaal ook niet alles dus input wordt gewaardeerd en we doen er altijd wat mee. Dus Arie: superbedankt!

 

Over de Sealegs. Dit zijn inklapbare wielen waarmee een boot zelfstandig het water in en uit kan rijden. Handig voor op het strand, in de bush of op gebieden waar je maar moeilijk met een trailer kunt komen. Waar de Sealegs ook geknipt voor zijn is voor werk op de Westerschelde. Arie Boom werkte daar in 2008 als Safety Officer in dienst van een aannemer toen hij veel gebruik maakte van de Sealegs. Reden hiervoor is dat in de Westerschelde op de Middelplaat bij Terneuzen de bodem tamelijk verradelijk is door drijfzand. In opdracht van Energiebedrijf Delta werd er een 150 Kva kabel onder het gebied gelegd. Op een van de aanwezige pontons aldaar waren technici dagelijks bezig een 'las' tot stand te brengen. 

 

Om het transport van en naar de pontons mogelijk te maken en niet direct weg te zakken in het aanwezige drijfzand werd gebruik gemaakt door Arie van een Sealegs. In die hoedanigheid heeft de Sealegs heel wat tochten gemaakt om zo het werk aan de kabel mogelijk te maken. Sterker nog: mochten de Sealegs om wat voor reden dan ook even niet inzetbaar zijn dan lag het werk simpelweg stil....... Die kabel kwam er, mede door de Sealegs en het bekwame personeel dat deze diende te bedienen. Naast de transport taken stond de Sealegs ook altijd paraat voor eventuele noodgevallen.

 

In de periode dat Arie met de Sealegs werkte, heeft hij gemerkt dat deze boot uitstekend geschikt is voor het doel waarvoor hij werd ingezet. Voorwaar een superhandig bootje dat dus ook in Nederland al ingezet is.

 

 

 

foto's met dank aan Arie Boom