Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
© Kings of the North, 2023
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Deze is echt übercool..... de Supiore!
Deze is echt übercool..... de Supiore!
Deze is echt übercool..... de Supiore!
Deze is echt übercool..... de Supiore!
Deze is echt übercool..... de Supiore!
Deze is echt übercool..... de Supiore!

Deze is echt übercool..... de Supiore!

Dinsdag 29 april 2014

Als redactie van Happy Sailor Magazine kom je heel veel supergave boten tegen. De een vaak nog mooier en completer dan de ander. Vaak zitten er ook bijzonder coole boten tussen die net even dat extraatje hebben, noem het de X-Factor voor boten... de B-Factor ofzo.... anyway we hebben er weer eentje te pakken hoor. Wat te denken van een elektrische tender, met een Italiaans ogend strak design en naam, die gewoon uit Amsterdam komt?!??!

 

Supiore: Italiaans voor ÜBERCOOL!

 

We ontkomen er niet meer aan: elektrisch varen is here to stay. Dit hebben we niet zozeer te danken aan de overheid of allerlei instellingen.... nope: de opkomst van elektrisch varen is bijna volledig te danken aan een aantal slimme werven die met goede producten op de markt komen die vernieuwend zijn en het geitenwollensokken imago ver achter zich laten. Een paar jaar terug bestond de groep elektrisch vaarders louter nog uit wat linksige wereldverbeteraars die een excuus Prius reden, geen deodorant gebruikten, 'BOEH' roepten wanneer de Nederlands vlag werd gehesen en op de fiets op vakantie gingen. Das nu anno 2014 wel anders. Elektrisch varen is cool..... maar ook hier is de een cooler dan de ander!

 

De Supiore Uno is zo cool dat hij de term übercool verdiend. Waarom? Kijk naar het design.... strak en toch net dat tikkeltje extra. Daarnaast zijn de zonnepanelen op het voordek ook tamelijk briljant te noemen. Bij een beetje zon laden die de accu's voor 5% per uur op.... lijkt niet veel maar wanneer we dit afzetten tegen het gegeven dat het walstroom bijladen 15% per uur is haal je dus 1/4 van je bij te laden vermogen uit de zonnepanelen.... das 25% (om maar in de procenten te blijven). De techniek gaat snel vooruit dus die panelen worden zeker nog efficiënter. Wat wel aardig te vermelden is: je kunt rustig op de panelen gaan liggen, ze laden dan nog steeds bij (zij het iets trager). Nu vragen wij ons af of dat bijladen wanneer je er op ligt wel klopt?!??! Immers: niemand gaat zo direct op die panelen liggen, die zijn bij wat zon tyfusheet, je legt er dan al gauw een handdoek ofzo overheen..... ja en dan is het rendementsverlies vele malen groter. Misschien moet je dan toch maar op de banken in de kuip gaan liggen relaxen, ligt ook véééél beter volgens ons.

 

Het ontwerp van de Supiore Uno is tamelijk onderscheidend van de tenders die wel al kennen. Het is een relatief korte boot met een hoog vrijboord en open spiegel die toegang verschaft tot het geïntegreerde zwemplateau. Ziet er allemaal erg fraai uit. De ruit bij de stuurstand geeft hem een ietwat klassiek uiterlijk..... maar toch ook weer niet. In de kuip is het verder goed toeven op de lange banken die je in talloze verschillende stoffen kunt laten uitvoeren. Wat wijzelf zeker als extra accessoire zouden bedingen is de Cobb barbeque..... das toch wel erg kicken. Dan nog even de stuurstand bewieroken: die ziet er super uit met het mahonie stuurwiel en aluminium dashboard..... Mooi hoor.

 

Even wat specs van de Supiore Uno:

- Lengte: 5,25m.

- Breedte: 2,40m.

- Diepgang: 0,4m.

- Kruiphoogte: 1,3m.

- Gewicht: 650kg.

- Laadgewicht: 400kg.

- Aantal personen: 7

- Actieradius: 6 tot 8 uur (bij 4 knopen)

- Topsnelheid: 7 knopen oftewel 13 km.p.u. (softwarematig begrensd)

- CE-certificaat: categorie D (kustwateren)

- VANAF PRIJS: € 57.500,- 

 

Tja.... het is mooi om te zien dat er werven zijn die het aan durven iets te bouwen dat toch anders is dan wat je doorgaans verwacht. De Supiore Uno is qua bouwwijze (hout dat dubbelzijdig wordt volgeschuimd) wellicht niet de modernste boot op het water. Maar wie maalt daar om? Wanneer jij aan komt zetten waar dan ook ter wereld met jouw knaloranje Supiore zijn alle ogen op jouw fraaie tender gericht..... alleen zo'n puriteinse geitenwollensokken aanbiddende 'BOEH' roeper gaat lopen te bitchen.... ach en daar luistert tegenwoordig gelukkig bijna niemand meer naar. 

 

Meer weten over de übercoole Supiore Uno en waar je hem kunt kopen? Ga snel naar de site van Supiore, daar draait ook een fraaie promotrailer over de boot.... met Epco aan het stuur, wat wil je nog meer??!?!?!? www.supiore.com

 

 

 

foto's met dank aan Supiore