Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2023
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
De Vliegende Hollander!

De Vliegende Hollander!

Vrijdag 11 april 2014

Van alle nautische spookverhalen die er bestaan is de sage van 'De Vliegende Hollander' wel de bekendste. Of je nu jong bent en ergens in Amerika woont of je bent een gepensioneerde zeeman uit China, je kent het verhaal van de 'Flying Dutchman', zoals deze over de grens genoemd wordt. Een prachtige sage die zomaar eens waar gebeurd kan zijn....... spooky!

 

De Vliegende Hollander brengt onheil over hen die hem spotten!

 

We beginnen direct met stellig afstand te nemen van de versie van de Flying Dutchman zoals ze die in de, overigens zeer vermakelijke, films van Pirates of the Caribbean neerzetten. Deze Disneyfilm maakt van de kapitein van De Vliegende Hollander een wel erg vreemd figuur..... Ook andere filmversies zijn ver van de waarheid verwijderd. Een amusante versie van De Vliegende Hollander is die in de cartoon SpongeBob Squarepants..... grappig maar natuurlijk complete onzin. De echte kapitein was veel duisterder en..... een stuk echter dan de filmische versies.

 

Terug naar de sage van De Vliegende Hollander zoals deze al eeuwen rondwaart. Het is het jaar des Heeres 1676. De Hollanders en hun VOC beheersen de wereldzeeën. Alles draait om de handel met de Oost. Schepen varen af en aan en de diverse kapiteins proberen hun collega's/concurrenten te snel af te zijn door de tocht in een zo kort mogelijke tijd af te leggen. Zo ook de kapitein van De Vliegende Hollander: Willem van der Decken. Deze Willem van der Decken kwam uit het Zeeuwse Terneuzen en stond bekend als een goed zeeman en een gedreven kapitein. Hij ging zoals zovelen al jong naar zee en schopte het voor een eenvoudige Zeeuwse jongen toch maar mooi tot kapitein. Als kapitein stond Van der Decken bekend als een harde en meedogenloze schipper,ongehoorzaamheid en luiheid werden streng bestraft.... Alles voor de VOC.

 

De oude route van Holland naar Batavia liep uiteraard langs de Zuid Afrikaanse Kaap de Goede Hoop.... daar ging het mis voor Willem van der Decken en zijn bemanning.... Dagen achtereen werd De Vliegende Hollander geteisterd door stormen en hoge golven waardoor ze de Kaap niet kon ronden. Van der Decken wilde als altijd zo snel mogelijk in de Oost zijn en raakte meer en meer gefrustreerd door de noodgedwongen vertragingen. Hij vervloekte God omdat deze hem verhinderde op tijd in Batavia te arriveren: 'Ik vervloek U, opdat U mij en mijn bemanning straft met dit slechte weer', bulderde hij de wind in. Toen de wind eindelijk ging liggen was het Goede Vrijdag en naderde de Paasdagen, een tijd van rust en bezinning.

 

Niet voor Van der Decken, tegen alles in voer hij uit. Hoe zijn bemanning ook smeekte niet uit te varen, Van der Decken luisterde niet. Hij voer uit en tarte daarmee God, hij riep: 'Geen God zal mij tegenhouden, dan nog liever de Duivel, ik zal de Kaap ronden al moet ik varen tot verdoemenis'. Zijn bemanning angstig om de Godslasterende woorden waagde nog een poging hun kapitein op andere gedachten te brengen. Hierdoor werd Van der Decken zo boos dat hij de eerste stuurman overboord liet zetten menend dat deze de aanstichter was tot van de lafheid van de bemanning.

 

De Vliegende Hollander voer uit op Goede Vrijdag richting Batavia om nooit meer aan te komen. De vervloeking van God bracht de Duivel op het pad van Willem van der Decken en zijn arme bemanning. De Duivel veroordeelde De Vliegende Hollander tot een zeereis die pas zou eindigen op het Laatste Oordeel........... De sage is geboren!

 

Sinds haar vervloeking in 1676 doolt De Vliegende Hollander over de wereldzeeën. Haar bemanning als stille schimmen aan dek, haar schipper zielloos voor zich uit starend. Iedereen zwijgt aan boord van De Hollander.... voor eeuwig!

 

Het bizarre is dat ze geregeld wordt gespot. Iedere keer wanneer De Vliegende Hollander ergens wordt gezien brengt ze de dood. Het beroemdste geval is een ECHTE MELDING uit 1880 gedaan door de toenmalige kroonprins van Engeland, Prins George, die in 1910 gekroond zou worden als King George en tot 1936 op de Britse troon heeft gezeten. Het schip waar Prins George op voer was op weg van Australië naar Engeland toen ze in de verte uit de mist een oud zeilschip zagen opdoemen. Aan dek schimachtige verschijningen die zwijgend hun werk deden. Het spookachtige schip naderde het Engelse schip snel..... de mist, de klank van haar scheepsbel..... Het werd de Engelsen teveel. De spotter in de mast die De Vliegende Hollander als eerste zag werd gek van angst en storte zich naar beneden. Hij overleed ter plekke. Na zijn offer verdween De Hollander weer in de mist, een verbijsterde Engelse bemanning achterlatend. Dit voorval werd officieel gemeld en voorzien van het Koninklijk zegel van Prins George...... dit was een waar gebeurde ontmoeting met De Vliegende Hollander.

 

Talloze meldingen zouden volgen.... en nog steeds wordt De Vliegende Hollander gesignaleerd. Sceptici menen dat het verhaal van De Hollander en haar kapitein destijds door de Engelsen verzonnen is. Nederland en Engeland waren grote rivalen. De Engelsen zagen de Hollanders als godeloze jenever zuipende op geld beluste barbaren dus een verhaal als dat van De Vliegende Hollander paste natuurlijk prima in de propagande die men toen ook al had. Feit is wel dat het verhaal van de Flying Dutchman door een Engelsman voor het eerst is beschreven in 1821 (toen al). Wat ook een feit is is dat ze door de eeuwen heen wordt gezien op zee en dat het zelden gaat om een plezierige ervaring.

 

De Vliegende Hollander met haar duistere schipper Willem van der Decken is vervloekt en zal tot in lengte van dagen op de zee rondspoken. Mijd haar want ze brengt de dood, het maakt Van der Decken niet uit of in hem gelooft of niet!