Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2023
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Schattig, de mini TUG!
Schattig, de mini TUG!
Schattig, de mini TUG!
Schattig, de mini TUG!
Schattig, de mini TUG!
Schattig, de mini TUG!
Schattig, de mini TUG!
Schattig, de mini TUG!

Schattig, de mini TUG!

Woensdag 2 april 2014

Ah gossie.... wat LIEF: een Mini TUG oftewel een Baby Sleper. Wat een grappig gek klein bootje. En..... het bestaat nog echt ook. Aan de andere kant van de Atlantic, daar waar Amerikanen en Canadezen rondvaren in hun bootjes, zijn echte slepers razend populair. Maar ja, zo'n sleper is al gauw 15 meter lang en kost snel tonnen..... om nog maar te zwijgen over de brandstofrekening. Dat kan niet iedereen betalen en op krediet rondvaren en tanken gaat zelfs de meeste doorgewinterde tot in zijn nek in de schulden zittende Amerikaan te ver. Gelukkig voor hen is er de Mini Tug!

 

Pamper om, speen in je mond er lekker rondtuggen in je Mini Tug!

 

De Mini Tug is een motorjachtje dat je helemaal zelf in elkaar kunt zetten. Het ontwerp is gemaakt door Berkely Engineering met als doel de razend populaire zee en grote meren slepers voor een ieder bereikbaar te maken. In Canada zit het bedrijf Dearden Marine dat de aluminium Mini Tug maakte die wij hier op de foto's hebben staan. De meeste Mini Tugs zijn van hout en worden door een verliefde Amerikaan of Canadees al Budweiser drinkend in een garagebox in elkaar geknutseld.

 

Toegegeven: qua ruimte en comfort heb je niet veel aan zo'n Mini Tug en de vaareigenschappen zullen ook wel zo/zo wezen maar........... wat is het een dotje. Het leuke is dat iedere Mini Tug anders is. De een bouwt hem met een inboard, de ander met een BBM. Er zijn er die hun Baby Slepertje met een piepkleine voorroef maken (zie foto 7) en er zijn er die hun Schatje voorzien van een kopleguaan met een sierschoorsteen (zie foto 8). Allemaal leuk en alles mag sowieso.

 

De Specs van zo'n Mini Tug:

- lengte: 5,57m

- breedte: 2,5m

- diepgang: 0,5m

- gewicht: 1000 kilo (afhankelijk van het bouwmateriaal)

- bouwmateriaal: hout, aluminium of polyester

- aantal personen: 4

- motorisering: wat de GEK heeft liggen!

 

Het behoeft geen uitleg dat je met zo'n Mini Tug overal de show steelt. Wat te denken op een van de Sleepboot Events die in Nederland gehouden worden binnen komen varen met je Baby Bootje. Pamper om, speen in de mond.... voor de aankleding en vooral bewonderende blikken scoren. Wij weten bijna zeker dat je meer bekijks hebt dan de gemiddelde sloep of zeilboot. Wat je waarschijnlijk NIET moet doen is mensen een sleepje geven..... Daar is zo'n Mini Tug niet voor geschikt, tenzij je er een echt dikke motor ingooit die dan weer zo duur wordt dat je direct een echte sleper had kunnen kopen. Dus slepen is een NO GO met de Mini Tug. Verder gewoon lief, schattig.... echt een bootje om te knuffelen.....

 

Wij weten overigens niet of er een Mini Tug in Nederland rondvaart, mocht dit het geval zijn meld je dan even, we komen graag kijken bij je en zullen natuurlijk een item aan jouw Nederlandse Mini Tug wijden. Mail naar info@happysailor.nl

 

Meer info over de exacte bouw van de aluminium Mini Tug van de foto's vind je hier: www.deardenmarine.com

 

 

 

foto's met dank aan Dearden Marine