Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2023
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Zie ginds komt de stoomboot.....
Zie ginds komt de stoomboot.....
Zie ginds komt de stoomboot.....
Zie ginds komt de stoomboot.....
Zie ginds komt de stoomboot.....

Zie ginds komt de stoomboot.....

Dinsdag 25 maart 2014

Juist ja.... Zing mee op het deuntje van het Sinterklaas liedje 'Zie ginds komt de stoomboot': 'Zie ginds komt de stoomboot uit Dordrecht weer aan. Die brengt ons mooie stoomboten, kijk ze maar gaan. Ze roken en stomen en varen op en neer, daar word je toch blij van ja iedere keer steeds weer'. Je snapt het al, dit persbericht gaat over Stoomboten en Dordrecht!

 

Dordt in Stoom: een sprong terug in de tijd!

 

Het is al bijna geen nieuws meer aangezien het dit jaar alweer voor de 16de keer wordt georganiseerd: Dordt in Stoom. Dit tweejaarlijkse evenement staat zoals haar naam al doet vermoeden helemaal in het teken van STOOM. Van stoomboot tot stoomtrein en van stoomwals tot stoommachine, het is er allemaal. Het fraaie havengebied van Dordrecht wordt omgetoverd tot een walhalla voor een ieder die van ECHTE MACHINES houdt. Veel rook, veel stoom en een boel lawaai: PRACHTIG! Het is alsof je een sprong maakt terug naar de tijd van vlak na de industriële revolutie.

 

Het evenement wordt gehouden van vrijdag 23 tm. zondag 25 mei en de toegang is natuurlijk GRATIS!

 

Diverse echte stoomschepen zullen aanwezig zijn en rondvaarten verzorgen. Uiteraard zijn er ook een aantal stomers opengesteld zodat je een kijkje aan boord kunt nemen. Hoe cool is dat? Lijkt ons helemaal geweldig om onderin het schip de ketelruimtes te bekijken en de geur van verbrande kolen eens op te snuiven. Extra gaaf is natuurlijk de intocht van de Stoomboten op vrijdagavond, dat moet een indrukwekkend gezicht zijn al die oude schepen die tegelijk aankomen.

 

Toch mooi om te zien dat zo'n oude techniek als stoom nog steeds mensen enthousiast weet te krijgen.... dit jaar zullen naar verwachting 250.000 stoomofielen naar Dordrecht vertrekken om te genieten van al het stoomgeweld. En genieten is het! Hoe saai is dan een verbrandingsmotor? Beetje benzine erin, starten en klaar. Nee dan stoom. Je werkt je helemaal de pleuris om dat ding op stoom te houden. Schep na schep kegel je de kolen het vuur in. PRACHTIG! Zouden we anno 2014 ook maar weer wat meer moeten doen: voorstuwing middels stoom. Zijn we tenminste wat minder afhankelijk van die ontspoorde Oliesjeiks met hun dure auto's, dure huizen en slechte smaak..... We heropenen de staatsmijnen en klaar is het!

 

Anyway: op 23, 24 en 25 mei moet je dus in Dordrecht zijn. Meer info vind je op www.dordtinstoom.nl

 

 

 

 

 

foto's met dank aan Dordt in Stoom, impressie 2012