Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2023
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Takacat: slimme opblaasbare catamaran!
Takacat: slimme opblaasbare catamaran!
Takacat: slimme opblaasbare catamaran!
Takacat: slimme opblaasbare catamaran!
Takacat: slimme opblaasbare catamaran!
Takacat: slimme opblaasbare catamaran!
Takacat: slimme opblaasbare catamaran!
Takacat: slimme opblaasbare catamaran!

Takacat: slimme opblaasbare catamaran!

Woensdag 5 maart 2014

Inflatables heb je in alle soorten en maten. Van eenvoudige rubberboot voor de kids tot een snelle Rib en van een opblaaskano tot de echt zeilende DinghyGo, het is er allemaal. Nu zijn er in Nieuw Zeeland een paar slimmerikken die van vissen en met name duiken houden. Zij bemerkten dat de meeste opblazers niet altijd even handig zijn bij het weer aan boord klimmen. 'Dat moet beter kunnen' hebben ze gedacht, het gevolg een slimme opblaasbare catamaran: de Takacat Lite!

 

Oppompen, motor eraan hangen en KNALLEN maar!

 

Het slimme aan de Takacat Lite is de open boeg. De boot bestaat uit 2 drijvers met een middenstuk, net als bij een reguliere catamaran. Het mooie is dat de boeg laag is zodat je heel makkelijk aan en van boord kunt komen. Een grote opblaasbare dwarsverbinding zorgt voor extra zitruimte en stevigheid van de drijvers. Uiteraard is de Takacat Lite uitgerust met een harde kunststof spiegel voor de BBM, elektrisch of benzine (afhankelijk van je persoonlijke keuze). De bodem die de 2 drijvers verbindt is voorzien van een antislip laag. Het geheel is zo ontworpen dat de boot zelf superlicht blijft. Handig!

 

Nu is het nadeel van zo'n opblaasboot dat ze nogal eens lek willen gaan. Dit valt bij de Takacat wel mee. Ze gebruiken 9mm dik stevig Denier PVC dat superstevig is en echt een stootje kan hebben. De bodem is waarschijnlijk het slimste van deze boot. Deze is er volledig uit te halen zodat je hem kan gebruiken als luchtbed of standbedje. Ook is deze qua drijfvermogen sterk genoeg om een kind erop te laten SUPPEN. Binnen het ontwerp van de Takacat Lite speelt de plaatsing van de bodem een bepaalende rol. Doordat de bodem zich boven het wateroppervlak bevindt heb je minder weerstand als bij een standaard rubberboot als een Zodiac bijvoorbeeld. Je hebt met de Takacat Lite echt de voordelen van een catamaran setting.

 

De Takacat Lite is in 2 versies te leveren, de standaard T300L en de iets grotere T340L.

 

De Specificaties van de T340L:

- Lengte: 340cm.

- Breedte: 160cm.

- Diameter drijvers: 48cm.

- Aantal luchtkamers: 5

- Aantal opvarenden: 5 (3 is beter)

- Gewicht leeg: 35kg. (dus eigenlijk helemaal niet zo lichtgewicht.....)

- Motorisering: maximaal 15PK

 

De Takacat Lite wordt gemaakt voor intensief gebruik op binnen zowel als kustwater en is ideaal als duikplatform. Ook als volgbootje is deze rubberboot goed inzetbaar. Door de lage weestand roei je echt in no time van je schip naar de wal bijvoorbeeld. Echt een handig ding dus. Verder nog wat te melden? Niet veel behalve dat hij uit Nieuw Zeeland komt, een land waar je wanneer je de zee op gaat, zomaar een Witte Haai kunt tegenkomen. Kijk dan is het toch een prettig idee dat de ontwerpers van deze boot hem zelf ook gebruiken zo tussen die Witte Haaien. Zo'n Haai is echt een vreetmachine die jou en jouw bootje als bitterbal opsnacken. Goed te weten dat zo'n Takacat zich snel uit de voeten kan maken waardoor je in ieder geval voor het eten thuis bent en niet zelf als Happy Meal op het menu van de een of andere chagrijnige haai komt te staan. Zouden wij zelf zo'n Takacat kopen? Why not, als de prijs goed is....... Echt wel een leuk ding namelijk.

 

Meer weten over de Takacat Lite en ook de andere Takacat inflatables en/of direct zo'n boot kopen (want dat kan incl. accessoires en meer heel easy online), ga dan naar www.takacat.com en order NOW!

 

 

 

foto's met dank aan Takacat