Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2023
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Met Epco naar Engeland!

Met Epco naar Engeland!

Maandag 3 maart 2014

Wie kent het verhaal niet van de dappere Engelandvaarders die tijdens de Tweede Wereldoorlog Nederland verlieten om naar Engeland te vluchten. Weg van de Nazi's de vrijheid tegemoet in vaak gammele kleine bootjes.... ja zelfs kano's. Om de Engelandvaarders van toen te eren wordt er overmorgen op de HISWA een replica van een heuse Engelandvaardersboot gepresenteerd die de tocht naar Engeland in april van dit jaar weer zal gaan maken..... Epco vaart mee!

 

Een boottest van Epco die echt ergens over gaat!

 

Eerlijk is Eerlijk, het is een prachtig initiatief om de Engelandvaarders uit WO2 te eren. De manier waarop is ook al evenzo prachtig. Met een replica van een echte Engelandvaardersboot, de Yvette, gaan 5 hedendaagse helden de gevaarlijke tocht naar Engeland proberen over te doen. Dat dit tamelijk heldhaftig is wordt duidelijk wanneer we naar de boot kijken. De Yvette was een 5,5 meter houten open zeilvlet waar 4 mannen en 1 vrouw de oversteek mee waagden. De Yvette 2 is een natuurgetrouwe replica (gebouwd door scheepsbouwer Bart Jan Bats) die dus op de HISWA wordt getoond.

 

De oorspronkelijke vaart van de Yvette vond plaats op 29 april 1943 en duurde 3 dagen. 3 Helse dagen! Dus Epco en zijn collega's staat wat te wachten op de toch best wel woeste Noordzee. Veiligheid voor alles, de Yvette 2 zal worden begeleid door het marine opleidingsschip Urania (een beauty uit 1928: http://nl.wikipedia.org/wiki/Urania_%28schip_uit_1928%29). Om de tocht mogelijk te maken heeft hoofdinitiatief nemer, de Vaarkrant (onderdeel van de Telegraaf), een donatie ontvangen van het V-Fonds (Fonds voor Vrede) en daarnaast vele giften van bedrijven en particulieren.

 

Voor Epco een uitgelezen kans eens een echte vaartest te doen die ergens over gaat. We kennen Epco allemaal van de vrolijke, vriendelijke liflaf items op VaarTV en daarvoor YachtvisionTV. De rode draad van die items is dat ze diepgang missen en een echte eerlijke kritische noot. Nu betalen die botenleveranciers de TV programma's die Epco presenteert dus helemaal onlogisch is zijn immer positieve houding natuurlijk niet...... maar toch, wat zijn die VaarTV items tenenkrommend. De ook weer hartstikke aardige en vriendelijke co-presentor Vivian Slingerland stapt spontaan bij mensen aan boord en babbelt wat in het luchtledige.... commerciéle TV optima forma zullen we maar zeggen.

 

Nee dan doet Epco het nu toch heel anders. Geen glamour, geen dikke sponsor, geen übervrolijke Teletubbie setting, geen onzinnige prietpraat omdat de programma manager dat zo graag wil. NOPE! Gewoon een dapper avontuur op een klein bootje. Een paar moderne helden die een paar ouderwetse helden hun respect willen tonen. PRACHTIG. Voor ons kan Epco niet meer stuk! Mocht hij straks in VaarTV weer eens iets te lief zijn over een rampzalig schip..... dan denken wij aan dit nobele innitiatief en weten dat Epco eigenlijk gewoon heel OK is.

 

Alles over de tocht van de Yvette 2 vind je op http://www.telegraaf.nl/vaarkrant/engelandvaarders/ 

 

 

 

foto met dank aan Fotobank Noord Holland, voor schitterende fotoreportages: www.fotobank-nh.nl