Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2023
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Jan des Bouvrie en zijn droomboot!
Jan des Bouvrie en zijn droomboot!
Jan des Bouvrie en zijn droomboot!
Jan des Bouvrie en zijn droomboot!
Jan des Bouvrie en zijn droomboot!
Jan des Bouvrie en zijn droomboot!

Jan des Bouvrie en zijn droomboot!

Woensdag 26 februari 2014

Wie kent hem niet, ons aller interieurdesign Goeroe Jan des Bouvrie. Deze sympathieke oerHollandse ontwerper heeft al menig interieur aangepakt. Hij kan alles, hij ontwerpt alles.... vaak eigenlijk best wel mooi. Maar nu.... oh wee Janneman.... Nu heeft Jan des Bouvrie een boot ontworpen.... zijn droomboot om precies te zijn! Is het wat? Oordeel vooral zelf maar......

 

Een kruising tussen een bijzettafel en een woonark!

 

Goed het is een boot.... althans volgens Jan des Bouvrie zelf en zijn collega ontwerpers die zich hierover hebben gebogen, de bekende Piet Boon en vermaarde ontwerpers van Waterstudio. Ons lijkt het meer een woonark maar goed. Volgens Jan des Bouvrie en zijn companen worden boten meer en meer eenheidsworst.... Dit is het bewijs dat ze van boten GEEN verstand hebben. Als er een branche is waar ontwerpen juist onderscheidend zijn is het wel de botenbranche. Oké, er zijn trends die een aantal werven volgen maar om te stellen dat bootontwerpers neigen naar eenheidsworst..... Foei Jan, koop eens even heel gauw een andere designersbril..... of poets je glazen op z'n minst.

 

Terug naar Jan's bootje. Het is dus een woonark die zelfstandig kan varen. Grappig, echter volgens ons bestaat dit al lang dus nieuw is het niet (zie Happy Sailor: http://www.happysailor.nl/1372975201/en_slopen_maar_dat_rijtjeshuis/). Jan's bootje luistert naar de naam Nautic Loft. Het idee is om de vaak in jachten beperkte leefruimte te verbeteren. Dat is overigens goed gelukt, de Nautic Loft biedt een zee aan ruimte. Best wel mooi..... voor een woonark! Qua vaareigenschappen, die voor ons botenmensen toch best wel belangrijk zijn, zal de Nautic Loft net zo goed manouvreren als de Utrechtse Dom of een vrachtwagen zonder wielen..... Kansloos, volkomen kansloos. Kijk eens naar de afbeeldingen, die romp.... dat lijkt ons gewoon een vierkante bak (en wat weten wij over vierkante bakken? die varen voor geen meter).

 

Dit krijg je als NIET bootjesmensen gaan denken over bootjes. Ze vergeten de essentie van varen. Natuurlijk is ruimte aan boord lekker, sure! Maar........ om nu meteen een compleet huis drijvend te maken.... Dat is echt wat anders dan een goedvarend jacht waarmee je het IJsselmeer op kan. Nu zijn Jan, Piet Boon en Waterstudio echte topdesigners op hun vakgebied. Waterstudio bijvoorbeeld ontwerpt al langer woningen die drijven.... dus dat die met een dergelijke Nautic Loft komen is niet verrassend te noemen. Verrassender is dat er een bedrijf is die dit op de markt brengt (Nautic Design).

 

Tja en dan het design zelf. Het lijkt een beetje op een drijvende bijzettafel of zo'n jaren zeventig ontwerp voor een huis van bewaring.... Misschien moeten we even wennen aan het niet vernieuwende 'vernieuwende' concept. Tel je even met ons mee tot 100 en dan kijken we nog een keertje..... 1, 2, 3, 4...... 100! En? Nog steeds lelijk! Het advies aan Nautic Design en Jan is: sloop de motor eruit. Maak er een reguliere woonark van.... Dan is de Nautic Loft best geslaagd.

 

Wij zullen zo'n waterloft wel niet snappen met ons watersportbrein. Klinkt natuurlijk wel cool op de zaak als je tegen je collega's kunt zeggen dat je een Nautic Loft ontworpen door Jan des Bouvrie en Piet Boon bezit..... Daar zal de Nautic Loft waarschijnlijk voor bedoeld zijn...... en anders weten wij het ook niet.

 

Meer info vind je hier (zelfs de site is warrig dus sterkte ermee): www.nauticlodge.com

 

 

 

 

 

foto's met dank aan Nautic Design en natuurlijk Ome Jan himself!