Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2023
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Nautisch erfgoed blijft in de vaart!
Nautisch erfgoed blijft in de vaart!
Nautisch erfgoed blijft in de vaart!
Nautisch erfgoed blijft in de vaart!

Nautisch erfgoed blijft in de vaart!

Woensdag 12 februari 2014

Goed nieuws voor liefhebbers van klassieke schepen: de Wierumer Aek WL19 blijft in de vaart! Kijk dat zijn nou berichten waar je toch op z'n minst een tevreden glimlach van op je gezicht krijgt. Een schip als de Wierumer Aek moet ook varen, die moet je onder vol zeil kunnen bewonderen op het Wad of het daarbij gelegen Lauwersmeer.

 

De Wierumer Aek is een stukje scheepsbouwkunde waar je HAPPY van wordt!

 

Wat is er aan de hand? We beginnen bij het begin, het is voorjaar (5 en 6 maart om precies te zijn) 1883 en buiten is het guur. Een enorme storm ontwikkelt zich, een die men destijds al in geen jaren meer had meegemaakt. Storm of niet, de vissers van Moddergat en Wierum moeten de Waddenzee op om hun vis te vangen. Eenmaal op zee wordt de vissersvloot verrast door de snel aanzwellende storm. In hun gevecht met de gevaarlijke zee-engtes tussen en boven de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog gaat het al snel mis. De combinatie van enorme golven en een gigantische wind zorgt ervoor dat er maarliefst 17 vissersschepen vergaan (op een totale vloot van 22 schepen). Er komen tijdens die storm 83 vissers om in de koude golven! Dit is de grootste ramp in de geschiedenis van Moddergat en Wierum. Ter nagedachtenis aan deze ramp en om de vissers te eren is er een monument opgericht op de Waddendijk in Moddergat...... Maar ja: een stapeltje steen met wat namen... Mooi natuurlijk, maar het geeft het echte erfgoed van de omgekomen vissers niet goed weer. Daarom is er besloten een replica te bouwen van een van de schepen die verging in de storm van 1883: de WL19.

 

De oorspronkelijke WL19 uit Wierum is tijdens de storm op een zandplaat gelopen tussen Schiermonnikoog en Rottumeroog en door de golven uit elkaar geslagen. De Stichting Fiskersskip  Moddergat heeft vervolgens de fondsen geworven en de bouw van de Wierumer Aek WL19 replica in 2008 voltooid. Een stukje nautisch erfgoed was herboren! Tijdens de bouw hebben diverse leerling timmerlieden ervaring opgedaan onder leiding van ervaren scheepsbouwers hetgeen geresulteerd heeft in een stukje scheepsbouwkunde waar je U tegen zegt. De WL19 is met recht een BEAUTY te noemen!!!!!!

 

Helaas zou deze schoonheid bijna defintief op de kant beland zijn. Door een gebrek aan vrijwilligers en een (hoofd) schipper zou het niet meer mogelijk zijn met de Wierumer Aek te varen. Om te voorkomen dat niemand meer van de WL19 in al haar pracht zou kunnen genieten heeft de Stichting Fiskersskip Moddergat een overeenkomst gesloten voor 5 jaar met het rondvaartbedrijf Lauwersoog Water Events. Dit bedrijf vaart al met een aantal schepen in de rondte op de Waddenzee en het Lauwersmeer en vond in de Wierumer Aek WL19 een mooie aanvulling op de tochten die al gemaakt worden.

 

Kijk dit is nou GOED NIEUWS! Jij en ik kunnen heel simpel bij Lauwersoog Water Events een kaartje kopen voor een rondvaart op de WL19. Hoe cool is dat?!??!?! MEGA! Ervaar een stukje Nautisch Erfgoed op haar best: onder zeil op zee. Prachtig. Eind goed al goed. De Stichting zorgt voor het onderhoud en Lauwersoog Water Events voor de exploitatie.

 

Meer weten over de Wierumer Aek WL19: www.fiskersskip-moddergat.nl

 

Een trip boeken op de WL19 kan op de site van Lauwersoog Water Events: www.beleefwadenwater.nl

 

 

 

 

foto's met dank aan Stichting Fiskersskip Moddergat