Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2023
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Het vaargebied: Tysnes (Noorwegen)!
Het vaargebied: Tysnes (Noorwegen)!
Het vaargebied: Tysnes (Noorwegen)!
Het vaargebied: Tysnes (Noorwegen)!
Het vaargebied: Tysnes (Noorwegen)!
Het vaargebied: Tysnes (Noorwegen)!
Het vaargebied: Tysnes (Noorwegen)!
Het vaargebied: Tysnes (Noorwegen)!
Het vaargebied: Tysnes (Noorwegen)!
Het vaargebied: Tysnes (Noorwegen)!
Het vaargebied: Tysnes (Noorwegen)!
Het vaargebied: Tysnes (Noorwegen)!
Het vaargebied: Tysnes (Noorwegen)!
Het vaargebied: Tysnes (Noorwegen)!
Het vaargebied: Tysnes (Noorwegen)!

Het vaargebied: Tysnes (Noorwegen)!

Vrijdag 31 januari 2014

In de rubriek 'Het vaargebied', hebben we deze keer een niet zo gangbare bestemming voor de gemiddelde watersporter. We gaan helemaal naar Noorwegen, naar het schiereiland Tysnes om precies te zien. Tysnes ligt niet zo heel erg ver zuidelijk van de bekende en prachtige Noorse stad Bergen vandaan, voorwaar een FRAAI gebied om eens te verkennen.

 

Pure woeste natuur met schitterende vergezichten!

 

Noorwegen staat natuurlijk bekend om de prachtige ongerepte en bovenal woeste natuur. Maar..... wist jij dat Noorwegen een geweldig watersport land is?!!? In de fjorden, aan de kust maar ook in de talloze meren die het land kent, overal kun je lekker met de boot weg. Noorwegen op eigen kiel bevaren is natuurlijk het mooiste, dus zeiler, gooi los die boot. Happy Sailor Magazine is wat makkelijker naar Noorwegen gereisd, met de veerboot van Hirthals (Denemarken) naar net Noorse Christiansand (overigens een erg mooie overtocht op een fraai goed onderhouden veerboot..... de voor vele saaie veerboottrip alleen is al de moeite waard vooral als je echt van boten houdt).

 

Het schiereiland Tysnes ligt dus iets ten zuiden van Bergen en moet het met name van de natuur hebben. Het herbergt schitterende bossen met meren en indrukwekkende vergezichten over het fjord en zelfs de zee. Ook heeft Tysnes een paar leuke haventjes waar je prima kunt aanleggen met je boot. Wel oppassen want het is lang niet overal even diep en de betonning laat nogal eens te wensen over. Ronduit FENOMENAAL is het om over de fjorden te zeilen. Je krijgt dan echt een goede kijk op de ruwheid van de natuur aldaar. Een rondje Tysnes varen brengt je langs hoge kliffen, lieflijke dorpjes en kerkjes, oude haventjes, hoge bruggen (echt HOOG en niet geschikt voor mensen met hoogtevrees), een verdwaalde zalmkwekerij en heel veel natuurschoon.

 

De grootste plaats op Tysnes is het aan de noordkant gelegen Väge. Hier tref je wat gezellige restaurantjes aan met een klein haventje waar de veerpont naar o.a. Bergen vertrekt. Väge is geen bruisende kern maar een beetje een ingeslapen regionaal stadje en dat heeft zo z'n charme. Vanuit Väge kun je een weg volgen die je naar het hoogste punt van Tysnes brengt. Vanaf dit hoogste punt heb je bij helder weer het mooiste uitzicht wellicht van de wereld...... Nou ja: van Tysnes dan.... Je kijkt dan uit over de fjorden, de eilanden, Tysnes zelf en nog veel meer..... een flinke klim die eigenlijk alleen voor berggeiten bedoeld is maar desondanks zeker de moeite waard.

 

Waar je ook heen MOET wanneer je rond Tysnes vaart is Bergen. Deze voor Noorse begrippen gigantische stad is de parel van de Noorse westkust. Wat een schitterende stad. Je kunt Bergen prima per auto bereiken vanaf Tysnes, maar ook hier geldt weer dat varen eigenlijk véééééééééél mooier is. Bergen heeft goede jachthavens met faciliteiten zoals we die hier in Nederland ook gewend zijn (dat mis je dus wel op Tysnes zelf). Aangekomen in Bergen is een bezoek aan de Bergse Vesting en vooral ook de Mariakerk een MUST. Ook MOET je even gaan shoppen in de binnenstad. Schitterend is de wereldberoemde havenboulevard met de typisch Noorse standspanden.... is zelfs Unesco werelderfgoed. Heb je wat extra tijd neem dan ook de kabelbaan die je van het ene naar het andere uitzichtpunt brengt. Uit eten in Bergen is GEWELDIG! Je hebt er tal van restaurantjes met vooral zeer smakelijke visgerechten. Bergen verveelt nooit en is een bezoek 100% waard!

 

Terug op Tysnes loont het zich om een bootje te huren/lenen om zo op een van de meren een middagje relaxed te gaan vissen of zeilen. Bij het zeilen dien je wel rekening te houden met de vaak wat vlagerige wind die de neiging heeft van alle kanten tegelijk te komen..... das dan ook vaak wel de mindere kant van zeilen in Noorwegen.... de lastige wind. Vissen op Tysnes is best wel OK. Vangen doe je lang niet altijd wat maar de ruimte en rust om je heen maken alles goed.

 

Kortom: Tysnes mag dan wel niet de meest gangbare bestemming zijn om heen te varen maar toch.... als je er niet bent geweest heb je echt wat gemist. Oh ja: mocht je met de auto gaan hou dan de afvaarttijden van de diverse veerpontjes goed in de gaten. De auteur van dit stukje heeft maarliefst 150 kilometer moeten omrijden omdat hij de laatste pont gemist had... Niet handig.... vooral niet in het donker want dan zie je ook nog eens niets van al dat natuurschoon!

 

Tysnes en Bergen, vooral heen gaan, doen..... ben je nog niet weg?

 

Foto 01: Oude handelspost aan de zuidkant van Tysnes.

Foto 02: De veerboot nar Tysnes die je NIET moet missen!

Foto 03: Schitterend gezicht over bos en meer.

Foto 04: Ga ook lekker vissen op een van de meren.

Foto 05: Het haventje van Väge.

Foto 06: Noren zijn fervente watersporters.... met name snelle boten!

Foto 07: De baai bij Väge.

Foto 08: Schitterend vergezicht over Tysnes.

Foto 09: Uitzicht met in de verte een van de vele veerponten die Noorwegen rijk is.

Foto 10: De veerpont naar Bergen die vanuit Väge vertrekt.

Foto 11: Indrukwekkend en zelfs een beetje sprookjesachtig, dat is Bergen!

Foto 12: De vesting van Bergen die je echt MOET bekijken.

Foto 13: Bekendste straat van Noorwegen en Unesco werelderfgoed!

Foto 14: De Noorse hooglanden die je vanaf Tysnes eenvoudig met de auto kunt bereiken.

Foto 15: Tja..... wanneer maak je dit nou mee?!?!?!? Nou als je naar Tysnes gaat dus!

 

 

 

 

 

foto's Happy Sailor Magazine mogen gedeeld worden onder bronvermelding