Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2023
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Een UFO of een Paasei: de Jet Capsule!
Een UFO of een Paasei: de Jet Capsule!
Een UFO of een Paasei: de Jet Capsule!
Een UFO of een Paasei: de Jet Capsule!
Een UFO of een Paasei: de Jet Capsule!
Een UFO of een Paasei: de Jet Capsule!
Een UFO of een Paasei: de Jet Capsule!
Een UFO of een Paasei: de Jet Capsule!
Een UFO of een Paasei: de Jet Capsule!
Een UFO of een Paasei: de Jet Capsule!

Een UFO of een Paasei: de Jet Capsule!

Vrijdag 24 januari 2014

We hebben het al eerder op Happy Sailor.nl geroepen, zoveel mensen zoveel boten en evenzoveel toepassingen. Het wordt interessant wanneer bijvoorbeeld talloze toepassingen gecombineerd worden in een boot. Dat moet wel een slim concept zijn dat wellicht de kijk op boten definitief zal veranderen..... of toch niet?!

 

Het lijkt op een drijvende UFO zo'n Jet Capsule!

 

Toegegeven, het design van de Jet Capsule is wat anders dan we gewend zijn van de traditionele botenbouwers. Wanneer we dan kijken naar het land van herkomst wordt het nog opvallender: het is een Italiaans ontwerp. Italianen staan bekend om hun doorgaans fraaie design.... tja, echt fraai is de Jet Capsule niet. Waar Italianen dan weer niet om bekend staan is om hun praktische toepassingen, ontwerp boven functionaliteit. Dit laatste klopt dan ook weer niet want de Jet Capsule is zo veelzijdig dat het gewoon on-Italiaans lijkt. De ontwerper Pierpaolo Lazzarini staat in Italië bekend om zijn vernieuwende praktische designs voor zowel auto's, boten.... maar ook van een drijvende MP3 speler voor in het zwembad!

 

De Jet Capsule is in een multifunctionele waterjet aangedreven boot. Hij is 7 meter lang en 3,5 meter breed. De motorisering begint bij een enkele 150PK benzine of een 250PK dieselmotor en eindigt bij maarliefst 2 dikke diesels die samen 630PK leveren of twee benzinemonsters die nog meer PK's hebben, namelijk 700PK!!!! Met 700PK aan boord knalt de Jet Capsule door naar een topsnelheid van 55 knopen..... niet gek voor een boot die er van een afstand uitziet als een Paasei. Volgens de designer is het gewicht door het gebruik van een Carbon romp en opbouw ook nog eens superlaag waardoor het brandstofgebruik laag blijft. Nog een voordeel van Carbon is dat het superstevig is, geen overnbodige luxe lijkt ons wanneer je met 55 knopen over de golven heen knalt...... Moet je wel een held voor zijn om in een quasi Paasei met zo'n 100 km.p.u over het water te scheren...... 100 km.p.u. whow...... daar moet je toch NIET aan denken?!?!??!?

 

Hij is in een aantal verschillende configuraties te bestellen, hieronder hebben we een aantal voorbeelden:

 

- pleziervaartuig met keukentje, toilet en comfortabele zitjes

- watertaxi/rondvaartboot met zijbanken

- sneltransport voor naar booreilanden met losse stoelen voorzien van gordels

- waterambulance waarbij een van de zijbanken wordt vervangen door een brancard

- inspectievaartuig

- politie of brandweerboot doordat de boot 100% customizable is

 

Kortom legio aan mogelijkheden. Af werf kun je sowieso jouw eigen Jet Capsule helemaal zo laten maken zodat hij uniek is. Van de duotone kleuren aan de buitenkant tot de bekleding, het houtwerk, het dashboard, de motorisering, dekuitrusting.... eigenlijk alles als bij een 'echte' boot. Je kunt de boot laten uitrusten met gekleurde LED verlichting om zo een bijzondere vaarervaring te genereren wanneer het donker is (zie de onderste foto's). Eigenlijk is het meeste wel te customizen. 

 

Een filmpje over de Jet Capsule vind je hier: http://www.jetcapsule.com/2013/Videos.html

 

Hoe je eigen Jet Capsule te configureren: http://www.jetcapsule.com/MainPages/CapsuleConfigurator.html

 

Algemene info over de Jet Capsule en haar designer: www.jetcapsule.com

 

Conclusie! Zo'n Jet Capsule is een hartstikke grappig bootje waarvan de toepassingen met name in de zakelijke markt zeker tot zijn recht komen. Als watertaxi of waterambulance heeft de boot door de makkelijke opstap achterop gewoon hartstikke veel voordelen. Als plezierboot kan de Jet Capsule best aardig zijn, er is immers een versie waarvan het dak grotendeels open kan, maar toch..... misschien iets te spacy voor de gemiddelde watersporter. Een ding is zeker, het is wat anders!

 

 

 

 

 

foto's met dank aan Lazzarini Design