Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2023
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Het vaargebied: Markermeer!
Het vaargebied: Markermeer!
Het vaargebied: Markermeer!
Het vaargebied: Markermeer!
Het vaargebied: Markermeer!
Het vaargebied: Markermeer!
Het vaargebied: Markermeer!
Het vaargebied: Markermeer!
Het vaargebied: Markermeer!
Het vaargebied: Markermeer!

Het vaargebied: Markermeer!

Vrijdag 11 oktober 2013

Toen Ir. Cornelis Lely in 1891 een plan ontwierp om de onstuimige Zuiderzee te temmen kon hij niet bevroeden de geestelijke vader te zijn van een van 's werelds mooiste watersportgebieden: het Markermeer. Het Markermeer is feitelijk pas later ontstaan dan het IJsselmeer dat in 1932 na de voltooing van de afsluitdijk ontstond. De onzalige overheid had het belachelijke plan om naast de Flevopolder ook de Markerwaard in te polderen. De Markerwaard is het stuk water dan ontstond na de aanleg van de dijk Enkhuizen - Lelystad in 1967. Door talloze protesten heeft de overheid gelukkig besloten het Markermeer Markermeer te houden.

 

Het Markermeer en met name Marken zijn JUWEELTJES!

 

Het Markermeer is een heel 'jong' meer, echter de omgeving eromheen hoort tot het 'Oude Holland'. Prachtige plaatsen als Edam, Volendam, Hoorn en Enkhuizen vormen het pitoreske decor van een dit vaargebied. Kroon op het juweeltje dat het Markermeer is vormt Marken, het oude Zuiderzee eiland dat nu een soort van levend openluchtmuseum is. Varen en met name zeilen is op het Markermeer heerlijk om te doen. Het meer heeft voldoende diepte en door de vele jachthavens met gezellig achterland is het goed toeven in en om het water.

 

Wij willen in dit artikeltje specifiek even voormalig eiland Marken belichten. Eigenlijk is Marken natuurlijk nog steeds een eiland, oké de in 1957 aangelegde dam maakt het feitelijk tot een schiereiland. Het gegeven dat Marken niet langer een echt eiland is deert de sfeer en uitstraling van Marken op geen enkele wijze. Wat is dit een lief stukje Nederland zeg! Prachtige huisjes gebouwd in de Zaanse stijl staan dicht op elkaar gebouwd her en der in buurtschappen op het eiland. Je ziet van afstand al dat het leeuwendeel van de woningen op Marken op een terp is gebouwd hetgeen verwijst naar een verleden van vechten tegen de woeste Zuiderzee. Prachtig hoor. Een wandeling naar de vuurtoren 'Het Paard van Marken' is een must. Deze vuurtoren hoort tot de bekendste vuurtorens van Nederland, helaas is het privé bezit dus je kunt er niet in...... maar de aanblik eromheen maakt veel goed en is zeker de moeite van de wandeling meer dan waard.

 

Wist jij dat Marken al sinds de 13de eeuw bewoond wordt? Wij ook niet! De eerste bewoners waren Monniken die het eiland dat destijds ontstaan was door afkalving van veengronden min of meer koloniseerden. Marken kent een schitterende en boeiende historie: meer vind je op http://nl.wikipedia.org/wiki/Marken_(Markermeer) (is de moeite echt waard).

 

Voor de watersporter is Marken een pareltje. De gezellige haven wordt omringd door echte Marker huisjes en er zijn restaurantjes en cafeetjes te over. De aanloop naar de haven is eenvoudig en goed aangegeven. Nog een leuk gegeven is dat je in de verte Volendam al ziet liggen dus even een afzakkertje halen in Jan Smit Dorp is mogelijk..... hopelijk kom je hem niet tegen zodat hij niet kan gaan zingen.... Is wellicht dan toch maar beter om OP Marken te blijven (want zo hoor je dat te zeggen: 'je bent niet in maar OP Marken').

 

Nog meer? Och ja VEEL MEER maar ga dat zelf maar uitzoeken. Have fun!

 

Foto 01: Nederlands bekendste vuurtoren 'Het paard van Marken'.

Foto 02: Het pitoreske haventje van het dorp Marken.

Foto 03: Schitterende houten huizen!

Foto 04: Lief doorkijkje.

Foto 05: Prachtig zeilen op het Markermeer.

Foto 06: Nogmaals de vuurtoren (omdat 'ie zo mooi is).....

Foto 07: Buurtschap op een terp.

Foto 08: Over mooi wonen gesproken met uitzicht over het Markermeer!

Foto 09: Verlaten boothelling.

Foto 10: Supersmalle steegjes geven het gevoel van vroeger weer.

 

 

 

 

foto's Happy Sailor Magazine, mogen gedeeld worden onder bronvermelding