Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2023
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
De uitklapboot: een schip met een identiteitscrisis!
De uitklapboot: een schip met een identiteitscrisis!
De uitklapboot: een schip met een identiteitscrisis!

De uitklapboot: een schip met een identiteitscrisis!

Woensdag 12 juni 2013

Wat krijg je wanneer je een boot hebt die een identiteitscrisis heeft? Een UITKLAPBOOT! Het arme scheepje weet niet of het een boot is of een drijvend terras. Een boot vaart en een terras... ligt ergens. Een terras kan ook drijven, net als dat een boot ergens kan liggen. Maar ja een boot en een terras zijn 2 verschillende dingen die maar moeilijk te verenigen zijn.

 

De uitklapboot: een schip met een identiteitscrisis!

 

Zo'n uitklapboot is voer voor scheepspsychologen: 'Vertel me boot, wie ben je en wie wil je zijn'?'..... Een hele nieuwe bedrijfstak van bootfluisteraars is geboren. Waarom zou je een boot bouwen die je kunt veranderen in een terras? Daarmee geef je als werf simpelweg aan dat de boot die je bouwt niet genoeg dekruimte heeft. Verander je ontwerp zodat er WEL genoeg dekruimte is. Simpel toch? Nee, er moet iets ingewikkelds bedacht worden voor een eenvoudig probleem. Dekruimte is belangrijk, dat snapt iedereen. Lekker in de zon zitten gaat nu eenmaal op een mooi vlak dek beter dan ergens half liggend in een gangboord. Daarom hebben tal van jachten prachtige zonnedekken voor en achterop het schip. Werkt PRIMA! Toch zijn er werven die kiezen voor een ander concept. Die willen van een fraai gelijnd schip een terras maken. De extra terrasruimte wordt geschapen door wat delen van het schip naar buiten te klappen. De uitklapboot is geboren.

 

We zakken nog dieper in een identiteitscrisis!

 

Het wordt nog ingewikkelder wanneer we het fenomeen uitklapboot analyseren. Zo'n uitklapboot (een Bronson of een Zeta Elle bijvoorbeeld) kan prima varen, alleen niet wanneer ze omgebouwd zijn tot terras! Kijk dat is vreemd. Je hebt een boot met goede vaareigenschappen en vervolgens verander je deze zodat je er niet meer mee kunt varen. Die Bronson en Zeta Elle zijn dus boten voor mensen die NIET WILLEN VAREN, waarom zouden ze anders omgebouwd worden tot terras. Is het dan niet handiger direct al een terras aan te schaffen i.p.v. een boot? Misschien zijn de aspirant eigenaren van een uitklapboot wel stiekem botenhaters, zo van 'Ha Ha, weg met jou boot.... we maken een terras van je'. Dat soort figuren zie je ook in de leren schoenenbranche: veel slangen en krokodillen haters daar!

 

Zo'n uitklapper is net als een opvouwbare strandstoel: zit prima maar een echte lounchestoel zit toch beter. Die uitklapboot vaart prima maar een echte boot is toch beter...... Koop gewoon een boot met voldoende dekruimte, probleem opgelost en je kunt ook gewoon door blijven varen wanneer je lekker op je dek (terras) zit. Het is vaak zo simpel, gewoon weglopen van die uitklappers. Oké het is sneu voor de branchevereniging van botenfluisteraars maar goed.... het is maar beter zo.

 

 

 

 

foto's met dank aan Zeta Elle (al hebben we er begrip voor dat we ze moeten verwijderen na het lezen van dit artikel)