Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2023
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Alle HOOP vervlogen!

Alle HOOP vervlogen!

Dinsdag 28 mei 2013

Dik 3 weken geleden stond Happy Sailor Magazine ook al stil bij de verdwijning van de 'Warnow'. Inmiddels zijn er sinds het vertrek van de Warnow naar Noorwegen (vanuit het Schotse Stonehaven) meer dan 6 weken verstreken. Al 6 weken taal noch teken van de 3 opvarenden van de omgebouwde loodsboot 'Warnow'.

 

Hoe hard het ook is: alle HOOP is vervlogen!

 

Een rondje langs de Kustwacht van Noorwegen leert dat zij nagenoeg geen rekening meer houden met een veilig aankomen van de Warnow. Er is teveel tijd verstreken en de professionals in Noorwegen vrezen het ergste. Ook is er een internationale melding gemaakt voor de wateren waarin de Warnow vermist geraakt is. Alle schepen aldaar melden het direct wanneer ze iets spotten aan de Noorse Kustwacht. Er zijn echter geen concrete meldingen binnengekomen die hoop zouden kunnen geven. Ook zeezeiler Henk de Velde (toch niet de minste qua ervaring en kennis) ziet eigenlijk geen hoop meer. Hij maakt zich met name zorgen over de staat en de zeewaardigheid van het schip en vreest dus ook het ergste. Wanneer je op sites komt waar veel zeevarenden die het betreffende gebied goed kennen de berichten die zij publiceren leest zie je ook hier weer dezelfde tendens....... als er niets ernstigs gebeurd was waren ze allang gezien ergens.

 

Het enthousiasme waarmee vlak na de verdwijning nog werd gereageerd op getuigen die het schip hebben gespot neemt in zeer rap tempo af. Alle leads tot dusver hebben tot niets geleid. Tja..... er zijn nog geen wrakstukken gevonden die altijd loskomen bij het zinken van een schip dus...... Maar waarom hebben de opvarenden zich dan niet al gemeld? Die zullen toch echt wel in de gaten hebben dat bij een verdwijning van 6 weken de achterban zich terdege zorgen zal maken..... Misschien zijn alle communicatiemiddelen wel onbruikbaar? Ja, zou kunnen maar dan meld je je toch even ergens in een haventje? Die zijn er ZAT daar in Noorwegen...... en na alle ophef word je dan direct weer in zo'n haven gespot.... niet dan?!

 

Wij vrezen dat alle hoop dan toch echt vervlogen is. Zoveel ogen hebben er uitgekeken naar de Warnow. De Noorse Kustwacht heeft minutieus de mogelijke aankomstplekken van de Warnow bekeken. Geen teken van leven van de crew van de Warnow...... Helemaal nix. En nu? Ons inziens alleen RESPECT! Respect voor de crew die op avontuur ging en hun droom nastreefde. Respect voor de nabestaanden. Respect voor al die mensen die uren/dagen/weken gezocht hebben. Respect voor iedereen die meeleeft. Respect!

 

 

 

 

 

foto met dank aan NRC