Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2023
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Tjotters tjotteren naar Frankrijk
Tjotters tjotteren naar Frankrijk
Tjotters tjotteren naar Frankrijk

Tjotters tjotteren naar Frankrijk

Donderdag 25 april 2013

Zaterdag 27 april, het jaar onzes heeren 2013. Aan de horizon 10 schepen, koers zuid naar de Golfe du Morbihan te Frankrijk. Stichting Friese Tjottervloot grootendeels varend vanuit Heeg tjottert deze datum met haar volledige vloot van 10 Tjotters (plus 1 jacht) naar het land van wijn en brood. Waarom? Vanwege het tweejaarlijks festival Semaine du Golfe du Morbihan van 6 tot 12 mei dat gehouden wordt daar. In dit festival (soort Sail) varen duizenden schepen over een binnenzee zo groot als het IJsselmeer, namelijk de Golf van Morbihan of Baai van Morbihan. Deze bevind zich vlakbij Vannes waar behalve bootjes kijken, varen, ambachtelijkheden en lekkernijen nog veel meer te doen en genieten is. Zeer zeker geen misselijk festivalletje maar een ode aan nautisch erfgoed.

 

Gewoon een slim ding!

 

Een Tjotter is een Fries houten zeilscheepje van ongeveer 6 meter lang dat in de vorige eeuw gebruikt werd door de kleine man. Klein visserij, klein transport en ook de boeren hadden belang bij de Tjotter. Door de geringe diepgang was de Tjotter gewoon een handig werkscheepje voor de Friesche lieden uit die tijd.

 

Die ken ik!


De Lage Landen die wel eens wat sponsort is eregast deze editie en stuurt een delegatie van 50 historische schepen, de oudste Tjotter komt uit 1920 dus dat is ook al geen jonkie. Volop historische glorie in Frankrijk. Voor de Tjotters is het extra feest, want zaterdag 27 april houdt de Stichting Friese Tjottervloot haar donateursdag en het vaarseizoen in Heeg wordt dan geopend. Op deze dag kan er nog even getjotterd worden waarna de Tjotters per dieplader netjes via de weg richting Frankrijk getransporteerd worden. Koers zuid, geen woord gelogen. Eenmaal daar worden de Tjotters meteen uit hun schandelijke positie bevrijd om heerlijk op het zoute water te gaan tjotteren.

 

 

Foto's : Stichting Friese Tjottervloot