Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2023
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
De Chinezen komen er aan: Sambal bij?
De Chinezen komen er aan: Sambal bij?
De Chinezen komen er aan: Sambal bij?

De Chinezen komen er aan: Sambal bij?

Maandag 22 april 2013

Jawel: de Chinezen komen er aan! Het was te verwachten dat het land van plagiaat en namaak ook op watersportgebied acte de presence zou gaan geven. Geholpen door diverse Westerse werven die een deel van hun productie aan China hebben uitbesteed.... 'is zo lekker goedkoop', zeggen zulke werven dan, zijn de Chinezen bezig een flinke inhaalslag te maken.

 

Sambal bij?

 

Kijk dat ze nog niet zover zijn is een feit, 100% Chinese boten kom je niet veel tegen op de Nederlandse wateren. Daar gaat wel verandering in komen als het aan Flit Boating Co. uit het Chinese Jiujiang ligt (typ dat maar eens in op je TomTom). Deze werf timmert sinds 2000 flink aan de weg middels de productie van met name Jetski's en Sportboten. Kwalitatief is het nog niet wat het wezen moet, het zou zomaar kunnen gebeuren dat je bij zo'n Jetski ineens het stuur in je handen hebt, echter vooruitgang wordt geboekt. Qua design is het natuurlijk het betere jatwerk. Waarom een nieuwe boot ontwikkelen wanneer je heel makkelijk een bestaande kunt namaken is al jaren het devies in China?!

 

Op de website van Flit Boating Co. tref je naast heerlijke Noord Koreaans-achtige propaganda teksten ook de schepen en jetski's aan die gemaakt worden. Er werken maarliefst 230 Chinezen in die fabriek dus het is slechts een kwestie van tijd tot de magazijnen daar zo vol zijn dat ze lekker in Europa en Nederland hun productjes zullen dumpen, doen ze met de rest ook immers...... Wij hebben de werf in ons beste 'Sambal bij' Chinees (gewoon Engels dus) gevraagd naar de plannen maar daar tot op heden geen antwoord op gekregen. Het zou zomaar zo kunnen zijn dat er al een Bulkcarrier op weg is naar Rotterdam vol met Flit Speedboten en Flit Jetski's.

 

Niets nieuws onder de zon feitelijk. De Chinezen hebben al talloze producten onder eigen label in Europa en Nederland verkocht. Van scooters tot auto's (al werden die laatsten allemaal weer teruggestuurd in eerste instantie) en van TV's tot weten wij veel wat. Wie weet varen er zelfs al schepen van Chinese makelij rond over onze prachtige wateren. Je herkent ze vast makkelijk aan het onderdelen spoor dat ze achterlaten op het water..... Feit blijft dat er ook hier in Nederland ongetwijfeld een markt zal zijn voor bijvoorbeeld de Flit boten. Veel mede watersporters zullen de verleiding van een nieuw schip voor de prijs van een gebruikte niet kunnen weerstaan. Eerlijk is eerlijk, die Poolse boten worden ook steeds beter dus waarom die uit China niet?! De tijd zal het leren.

 

Voor nu zijn we vooral benieuwd wanneer Flit Boating Co. naar Nederland komt en wat die boten dan moeten gaan kosten. We houden je op de hoogte mochten er ontwikkelingen zijn. Meer info over Flit Boating Co. vind je op www.flitgroup.com

 

 

 

foto's hebben we net als de Chinezen schaamteloos van hun site gejat, dank daarvoor Flit Boating Co.