Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2023
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Even wachten nog
Even wachten nog

Even wachten nog

Woensdag 27 maart 2013

Nee, niks geen pizza! Het is voorjaar in Nederland dus het vaartoerisme komt meteen op gang en dat is nu juist net even het probleem. Moeder natuur is nog even onverbiddelijk en ze accepteerd nog geen pleziervaart. Zo ondervonden dinsdag deze onfortuinlijke oosterburen in de nogal Arctische omstandigheden op het Tjeukermeer bij Sint Nicolaasga. Schijnbaar een Duitse hobby, want maandag wou het ook niet erg lukken. Hier kon het schip echter nog terugkeren en was hulp niet nodig. Probleem? IJS! Veel dik ijs en daarin vast komen te zitten. Wanneer er dan ijs in de waterinlaat van de koeling van de motor terecht komt raakt de motor oververhit en is het aus! Motor slaat vast en de boot zit vast.....

 

Langsamer fahrt voraus

 

Eenmaal in een ijsveld en de pret is uit. Je doet het verder dus ook rustig aan en ondertussen neemt het je te grazen. Muurvast! Wie de Titanic kent weet de kracht van ijs en ook hier op kleine schaal kan het de boot akelig bekrassen tot erger dus schakel je hulpdiensten in. Van brandweer tot politie tot provincie die vanuit Uitwellingerga een robuust schip stuurde om de opvarenden tot hulp te snellen.

 

Het Duitse schip met alle opvarenden is weer veilig uit het ijs gehaald. Eind goed al goed. Gelukkig maar. Deadliest Catch naspelen is niet zonder risico.

 

 

Foto's : Hielke Weening, Jaring Rispens