Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2023
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Middeleeuwse kogge wordt geborgen

Middeleeuwse kogge wordt geborgen

Maandag 25 maart 2013

In oktober vorig jaar vond men in de IJssel bij Kampen een wel heel bijzondere archeologische vondst van historische waarde. Het gaat hier om een wrak van een handelsschip dat een koog of kogge wordt genoemd. Popupaire schepen uit de 13e tot en met 15e eeuw. In die tijd gekenmerkt door het stevenroer wat toen der tijd revolutionair was en tegenwoordig op bijna alle schepen nog altijd wordt gebruikt.

 

In Nederland zijn er wel vaker koggen gevonden maar dit exemplaar is nagenoeg in takt en dat maak je dus niet mee iedere dag. De vondst is zoals meestal puur toeval en werd opgemerkt bij het uitdiepen van de IJssel om bij hoge waterstanden Nederlands snelst stromende rivier meer ruimte te geven. Door het uitdiepen kwamen delen van het schip bloot te liggen en met sonar zijn deze door Rijkswaterstaat opgemerkt. Gelukje zeg maar, maar het gevaarte van 20 bij 8 meter ligt wel dwars in de vaargeul en die wetenschap is minder prettig.

 

Daar word je blij van!

Een nagenoeg onbeschadigd schip heeft wellicht zijn lading nog en dat is wel spannend natuurlijk. Een stukje Nederlandse geschiedenis geeft zichzelf bloot, archeologen blij, wij blij en rijkswaterstaat houdt niet van wrakken midden in de vaargeul dus bergen die hap! Rijkswaterstaat ook blij. Iedereen blij.

 

Wilt u de sfeer proeven op welliswaar een replica maar wel een echte varende kogge? Bekijk de site eens van De Kamper Kogge. Leuker wordt geschiedenis echt niet. Daar word je gewoon blij van.

 

Foto : De Kamper Kogge