Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2023
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Wie neem je mee?

Wie neem je mee?

Maandag 4 maart 2013

Recent onderzoek onder watersporters toont aan dat van de ondervraagde watersporters het grootste deel het liefst Doutzen Kroes zou meenemen op een vaartocht..... Komt bij mij natuurlijk eerst de vraag op: wat is in vredesnaam het nut van een dergelijk onderzoek? Maar goed laat ik daar in deze column maar even overheen stappen. Doutzen Kroes dus!

 

Op zich is er helemaal niets mis met Doutzen Kroes, ze is watersporter in hart en nieren, is maatschappelijk betrokken en daarnaast niet eens zo lelijk om te zien maar...... zou zij nou echt de meest interessante persoon op deze aarde zijn om mee te nemen op een vaartocht?!?! Ik denk van niet! Er zijn namelijk meerdere redenen om iemand mee te nemen op een vaartocht. In het geval van Doutzen ga je voor een gezellige tocht met een goed uitzicht maar er is dus meer.

 

Stel nou dat je Herman van Rompuy meeneemt aan boord. Je weet wel: die nietszeggende Eurocraat met de uitstraling van een roestig anker (geen beweging in te krijgen). In tegenstelling tot Doutzen is Van Rompuy alles behalve een plezier voor je oog. Je neemt hem mee om hem op het diepste stuk water overboord te gooien hem naschreeuwend dat we toch echt genoeg betalen aan al zijn politieke hobby's. Wanneer hij dan vraagt om een reddingsboei verwijt je hem dat jouw boot door de Europese recessie toch echt 25% minder waard is geworden en vraagt hem dit verschil bij te passen. Van Rompuy zal ontkennend reageren en proberen met mistige argumenten alsnog bij je aan boord terug te geraken. Mist op het water, geen watersporter houdt ervan! Wegvaren is in dit geval de enige optie. Niet omkijken, hij heeft het verdiend.

 

Stel nou dat je per ongeluk met iemand als Mark Rutte in een boot beland..... Geef hem niet het roer. Hij roept we gaan rechts maar stuurt links. Hij doet zijn best, dat kunnen we hem niet ontzeggen maar ja..... dat doen veel van die talentloze zangers en zangeressen bij een van de vele talentenjachten op TV ook. Je hebt er medelijden mee en toch vooral leedvermaak. Mark Rutte is niet veel anders. Hij wil wel maar kan niet. Stiekem is hij boos op de Grieken maar dan toch vooral op het toilet. Als niemand hem hoort roept hij: 'RotGrieken', om snel door te trekken zodat zijn gemopper overstemt wordt door het geluid uit de stortbak. Mark is een goeie knul maar laat hem niet aan het roer, hij is beter geschikt om bijvoorbeeld de hapjes te regelen.

 

Leuker is het om te gaan varen met iemand als Jörgen Raymann. Kijk die is nog steeds niet zo aantrekkelijk als Doutzen maar als Jörgen een giek voor zijn kop krijgt roept hij iets geestigs: 'Ai mi gudu, das niet zo zacht als de Robijn waar ik reclame voor maak'.... Hij zakt in elkaar en mompelt wat binnensmonds over een Surinamer op een boot....  en waarom dat toch vooral geen goed idee is.....Ai Ai Ai. Nee met Raymann aan boord kun je lekker lullen over van alles en nog wat en daarbij is hij ook nog een scherp waar het gaat om de problemen van ons land. Scherper dan Van Rompuy en Rutte. De eerste weet waarschijnlijk niet eens waar Nederland ligt en de tweede probeert Nederland zo snel mogelijk uit te gummen en op de kaart als provincie van Brussel in te kleuren. Dat zou Jörgen nooit doen. Die geniet van het water, de zon en de door Rutte geserveerde hapjes: een kaasplankje met paardenvlees..... Wanneer je weer terugkomt in de haven is Jörgen moe maar voldaan, hij slingert nog een paar grapjes over het dek en nodigt je uit om volgende week bij hem thuis te komen eten. Uiteraard accepteer je de uitnodiging, de Surinaamse keuken is geweldig en met een tafelheer als Jörgen Raymann komt alles goed.

 

Zou ik niet doen met Van Rompuy, die moet eerst al zijn eten prakken dus voordat hij een hap neemt is alles al koud en bij Rutte..... moet je je eigen eten meenemen.....

 

 

Door:

 

André Miedema

Uitgever Happy Sailor Magazine